16 Nisan 2008 Çarşamba

Yayla çorbası ve Meyveli muhallebi

Mmmm enfes kokuyor.Yayla çorbasını çok severim üstelik çokta faydalıdır.Azra 1 ay sonra yani 6 ayını doldurduğunda ek gıdaya geçecek, elma suyu ile başlayacağız ama ben şimdiden sabırsızlanıyorum ve ona pişireceklerimin listesini yapıyorum.Bu sebeple çorba tariflerimi karıştırıyorum.Tabi Azra'nın mamalarına yağ,tuz gibi şu an hazır olmadığı besinleri koymayacağım.Birde evlendiğimde internetten hep basit tariflere bakıyordum çorbalarda bunlardan, belki benim gibi bu tür pratik bilgilere ihtiyacı olan arkadaşlarım vardır diye yemek, çorba,pilav,makarna gibi tariflerimide sizlerle paylaşacağım.

Malzemeler
1/2 çay bardağı yıkanmış pirinç(bol kıvamlı severseniz2/3 çay bardağı koyabilirsiniz)
5 bardak su
1 kase yogurt (3-4 yemek kaşığı kadar)
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı toz karabiber
1 tatlı kaşığı biber salçası yada pul biber
1/3 çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı tuz (arzuya göre)

Hazırlanışı
Yıkanmış pirinçler ve sıcak su ve tuz çorba tenceresine konur pinçler pişene kadar kaynatılır.(pilav gibi tane tane değil lapa gibi iyice haşlanacak).Derin bir kaseye bir yumurta sarısı,1kaşık un,3-4 yemek kaşığı yoğurt konur iyice çırpılır,tenceredeki pirinçler hazır olunca ocağın altı kısılır içinden bir kaç kaşık sıcak su yoğurtlu karışıma ilave edilir.Böylece hem yoğurt incelmiş olur hemde tencereye dökülünce kesilmez.Ardından yavaş yavaş tencereye ilave edilir ve bir kaç dakika karıştırılır.Karışım ilave edildikten sonra çorba bir kaç taşım daha kaynatılır.Ayrı bir tencerede -tencere dediğime bakmayın kullanmadığınız cezve bile olur-zeytinyağı ve pulbiber-yada biber salçası-kavrulur çorbaya ilave edilir arzuya göre biraz karabiber ve kuru nane ile tatlandırılır.
Afiyet olsun şifa niyetine

Geçen gün arkadaşım Aslı şantili muhallebi yapmış çok canım çekmişti bende yaptım ama yeterince kalori aldığım için ben içine şanti koymadım birde eşim damla sakızını sevmez ben Dr. Oetker kazandibi ile pişirdim.Çok güzel oldu ama eşimden çok ben yemişim ertesi gün biraz değiştirerek tekrar yaptım
Bu kez muzları,kiviyi doğradım iri cevizlerler ile hamanladım kaselere paylaştırdım üzerlerine pişirdiğim kazandibiyi döktüm daha önceden kadayıflı muhallebi için kavurduğum ve sakladığım kadayıflardan serptim biraz tarçın ve ceviz enfes oldu...her ikisinide tavsiye ederim.

5 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Emel'cim ellerine sağlık, çorba da muhallebi de nefis görünüyor.. Yayla çorbasını evlendiğimden beri sadece bir kez yaptım, o da kar yağdığında.. Sayende daha sık yapmam gerektiğini hatırladım :) Muhallebi de üzerinde kadayıfla süper görünüyor.. Afiyet şeker olsun, öptüm..

Adsız dedi ki...

Cok nefis görünüyorlar,ellerinize saglik.Sevgiler.

Mebrule dedi ki...

Pastayi yedik canim, kremasida cok guzeldi :) Yayla corbasi enfes gorunuyor, benimde her zaman yaptigim bir corbadir, ellerine saglik. Seker hamurunu denemelisin, ben cok keyif aliyorum bu isten...

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Çorba tariflerine ihtiyaç duyan biri varsa o da benim:)

Pınarın Kulubesi dedi ki...

bu arada muhallebinin sunumu bir harika, kadayıf, ceviz, tarçın üçlüsü çok iyi düşünülmüş, bravo arkadaşıma