28 Nisan 2008 Pazartesi

Süzme Mercimek Çorbası(Hasta Çorbam)

Sabah bir kalktık eşim konuşamıyor boğazları öyle bir şişmişki değil işe gitmek yataktan kalkamıyor madem hasta işede gidemeyecek ona çok iyi bakıp bir an önce iyileştirmek gerek.(Zaten mümkünse o hiç hasta olmasın onun yerine ben olayım :) erkeklerin hastalığıda zor.)Birde kızıma bulaşma ihtimali var tabii.Eşime geceden zencefilli ballı tarçınlı ılık süt yapmıştım biraz yumuşatsın diye sabahta ballı süt yaptım.Öğlen içinde sıcacık süzme mercimek çorbası.Şifa niyetine.Çok besleyici ve çok faydalı bir çorba içinde neler yokkiiii.Tarifi bir okuyun siz karar verin

Malzemeler
1,5 su bardağı kırımızı mercimek (taşları ayıklanmış yıkanmış)
1 patates (rendelenmiş)
1 soğan(ben bütün koyup pişince çıkarıyorum (siz rendeleyebilirsiniz
2 diş rendelenmiş sarımsak(şifa olsun diye koydum siz koymaya bilirsiniz)
1 havuç(soyulmuş rendelenmiş)
sıcak su
tuz
zeytin yağı
kuru nane
pul biber

not :Çorbanıznı suyunu ayarlayamazsanız biraz sulu olursa süzdükten sonra yağ ile bir yemek kaşığı kadar unu kavurup bir iki kaşık soğuksu ile unu açıp çorbayı ilave edebilirsiniz.

Hazırlanışı
Çorba tenceresinin içine mercimek,rendelenmiş havuç,rendelenmiş patates,1 bütün soğan yada rendelenmiş soğan,2 diş sarımsak rendesi koyulur üzerine sıcak su ilave edilir ve yaklaşık 30-35 dakika ocakta kaynatılır.(isterseniz düdüklüde daha kısa sürede pişirebirlirsiniz)Soğan suyunu salınca mercimekler iyice lapa olunca.Bir kevgire alınır(süzgeçe)ve tahta kaşık yardımıyla süzülür.(Yok kardeşim ben uğraşamam derseniz blendırdan geçirebilirsiniz).Tencerenin içine 1/3 çay bardağı kadar(3-4 yemek kaşığı kadar)zeytin yağ konulur biraz ocakta kızdırılır içine mercimek çorbası dökülür bir taşım daha kaynatıldıktan sonra kuru nane ve yağda biraz kızdırılmış bul biber ile servis edilir.

Rabbim kimseyi hastalıkla sınamasın.Mutlu haftalar.

7 yorum:

Ayse Pamuk dedi ki...

Ben bir kaşık almadan gitmemmmm ellerine sağlık geçmiş olsun

ESRA dedi ki...

en sevdiğim çorba mercimek çorbasıdır zaten başkada çorba yemem:)ellerine sağlık güzel görünüyor.

sevgiler..

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Emel'cim tam anneminki gibi olmuş :) Ellerine kollarına sağlık, ayrıca çok çok geçmiş olsun.. Eminim bu şahane çorba sayesinde eşin bugün daha iyidir.. Sen de dikkat et kendine..

Mebrule dedi ki...

Gecmis olsun canim, kisa zamanda sagligina kavusur insallah... Benim esim hic hasta olmazdi, bu sene ilk kez hasta oldu, dogrusu ailecek hastaliktan kirildik bu kis... Hicbirimizin hastaligi beni bitirmedi de esimin hastaligi omrunden omur goturdu :) Corba cok lezzetli gorunuyor, ellerine saglik...

uygarimizlahayat dedi ki...

Hımmmm çorba ne güzel görünüyor, mis gibi koktu ellerine sağlık...

NiNo dedi ki...

ellerine saglik canim gecmis olsun

lezzetyolculugu dedi ki...

Sevgili
Ayşe pamuk,Esra,Aslı,Mebrule,Uğur böceğimle Afiyetle ve Nino iyi dilekleriniz için teşekkür ederim eşim bugün daha iyi ama akşam kızım biraz huysuzlanınca ona bulaştı sanıp bayağı üzüldüm.Bir kaç kez ağlayarak uyandı.Göğsümde uyudu boynunun acımayacağını bilsem sabaha kadar öylece kalabilirdim.Ama çok şükür bir şey yok sanırım diş çıkaracak ondanmış.
Sevgilerimle