25 Nisan 2008 Cuma

SU BÖREĞİ #YE33#


Sevgili leziz in hazırladığı börek etkinliğine ancak son yarım saat içinde yetişebildim.Bu sebeple hemen tarife geçiyorum.Umarım yetişmiştir.

Malzemeler
6 yumurta
1 çay bardağı süt
750 gr un
tuz
yufkayı açmak için nişasta

katlara sürmek için
100 gr eritilmiş tereyağı
1/2 su bardağı zeytin yağı

iç malzemesi
750 gr sert yarım yağlı peynir
1/2 demet maydonoz

Yumurta,süt,un,tuz derin bir kaba koyulur kulak memesinden biraz daha sert yoğurulur.(Gerekirse biraz daha süt ilave edebilirsiniz).1,5-2 saat dinlendirilir.Ardından terkrar biraz yoğrulur ve 12 bezeye bölünür 2 şer 2 şer ince olacak şekilde nişasta ile açılır.(yufkanın arkasına gazete konduğunda yazılar okunabilmeli) İlk yufka yağlanmış tepsiye serilir.Üzerine bir kaç kaşık yağ karışımı gezdirilir.


Geniş bir tencerede bol tuzlu su kaynatılır içine kalan yufkaların önce bir tanesi konur yaklaşık bir dakika haşlanır parçalamadan tencereden çıkarılır süzülür genişçe bir kaba soğuk tuzlu su konur ve haşlanıp süzülen yufka içine batırılıp çıkarılır.Ters çevrilmiş bir süzgeç(kevgir)üzerine alınır suyu süzülür düzeltilir.Ve tepsideki kuru hamurun üzerine konur düzeltilir.Bir kaç kaşık terayağlı karışım gezdirilir.Sırasıyla diğer yufkalara aynı işlem ugulanır.her kata yağ gezdirilir bu şekilde 4 yufka konulduktan sonra madonozlu peynirli karışımın 1/2 üzerine serpilir.Tekrar 4 yufka sırayla katlar yağlanarak serilir.Kalan peynirin tamamı konur.Ve yufkalar bitene kadar katlar yağlanarak konmaya devam edilir.En son katın üzerine tekrar tereyağlı karışım sürülerek 200 derece fırında üzeri kızarana dek pişirilir.

(Resimleri küçültülürken biraz sıralama karışmış siz yazdığım şekilde hazırlayabilirsiniz)

Afiyetler olsun

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Incecik acilmis, sahane bir su böregi. Ellerine saglik, sevgiler.

Adsız dedi ki...

mmmmmmm
keşke şu böreği açabilecek kadar marifetli olsammm ellerine sağlık arkadaşım..

www.blogcu.com/anemonunmutfagi

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Emel'cim ne kadar emek istiyormuş meğer su böreği.. Ellerine kollarına sağlık.. Ben kendime güvenemem :)

Mebrule dedi ki...

Cok severim su boregini, birkac kez denedim ama esim nedense yagli buldugunu soyledi... Turkiye`deyken kardesimin kayinvalidesi yapardi bize, ne kadar zahmetli bir borek...ellerine saglik canim :)Kendine iyi bak...

Adsız dedi ki...

Su Böreğinizin yapım aşamalarını tarifliyen görüntülere,hayran kaldım.

Sevgili anneciğimin su böreği yapım tarzına o kadar çok benziyor ki böreğiniz, tek farkı zeytinyağı kullanmıyor olması.

O yüzden, böreğinizi tatmamış olsam dahi, çocukluktan süre gelen damak tadıma böreğinizin uygun olduğunu hissediyorum.

Elinize,emeğinize sağlık.

lezzetyolculugu dedi ki...

Yorum yazan tüm arkadaşlarıma teşekkürler ediyorum ancak belirteyim su böreğini ben yapmadım.(nerdeee keşke yapabilsem)Kayın validem yaptı bir saatte 2 tepsi açıyor.Onun için öyle sıradanki börek diyince aklına bir tek su böreği geliyor.Benimse hazır yufkadan gül böreği :)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

ahh ah gelip gidip bakıyorummm ellerine sağlık

www.blogcu.com/anemonunmutfagi

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Emel Kardeş
su böreğini bizzat yapılırken gördüm ve buna rağmen asla yapamam. Tarifi hiç okumadım bile. Korktum resmen, o kadar zor ki yapılışı.. Kayınvalidenin ellerine sağlık, sayesinde evyapımı halis su böreği yemiş olduk.

Unknown dedi ki...

Su böreğinin nasıl yapıldığını geçen seneye kadar bilmezdim (allahım ne cahillik) sonra bir gün kayınvaldem bizim için yaparken tesadüf yanındaydım ve bu sayede öğrendim (ee ne demişler bilmemek değil öğrenmemek ayıp) gerçekten zahmetli ve emek isteyen bir börek sizde çok güzel anlatmışsınız emeği geçenlerin ellerine sağlık..

mutfaktakizaman dedi ki...

cok guzel gorunuyor bende deniycem ellerinize saglik
banada beklerim sevgilerrrr