17 Nisan 2008 Perşembe

Fırında Közlenmiş Karnıyarık

Eşim kadar olmasada karnıyarığı çok severim malum efendim zamanıda yaklaşıyor.Ancak patlıcanların kızartılmasından pek azetmem ne kadar yağını süzsesinzde hem yağlı kalıyor hemde kızartmaların sağlığımıza zararı var.Bu sebeple patlıcanları çoğu zaman fırında közleyerek pişiriyorum. Tavsiye ederim hem çok leziz oluyor hemde hafif.Yedikten sonra midenizde vicdanınızda rahat ediyor.Yok efendim çok yedim çok kalori aldım yağda da kızardı bunlar kansermi olcam diye dert etmiyorsunuz.
Gelelim tarifimize

Malzemeler
1 kg patlıcan(çok iri olmasınlar)
350 gr orta yağlı kıyma(siz 350 gram yazdığına bakmayın kafanıza göre koyun)
2 adet orta boy soğan(minik minik doğranmış)
1-2 diş sarımsak
2 adet domates
1 yemek kaşığı salça(biber yada domates farketmez)
1 avuç doğranmış maydonoz
1 tatlı kaşığı toz nane
1 tatlı kaşığı toz karabiber(silme)
1/2 çay bardağı zeytin yağı
tuz

Suyu için
1 yemek kaşığı salça
2-3 su bardağı sıcak su
1/2 adet paket et bulyon

Süslemek için
çekirdekleri çıkarılmış 1 adet domates
1 adet biber
bir kaç dal maydonoz


Hazırlanışı

Patlıcanlar yıkanır bir kaç yerinden delinerek 30 dakika tuzlu suda bekletilir(acısı gitsin diye)Bir fırın tepsisinin içine fırın kağıdı serilir üzerine bektetilmiş suları süzülmüş patlıcanlar dizilir.200 derece turbo fırına atılır.(yada fırınınız nasılsa ona)Yaklaşık 30-35 dakikada közleniyorlar ama siz arada kontrol ederek pişirmeye devam ediniz.Malum her fırının ısıtması birbirinden farklı.Patlıcanlar fırında közlene dursun biz bir tencereye zeytin yağı ve doğranmış soğanları ve rendelenmiş sarımsakları koyalım kavurmaya başlayalım.Soğanlar pembeleşince kıymayı ilave edelim birazda kıyma ile kavuralım kıyma kavrulup suyunu çekince içine rendelediğimiz 2 domatesi ve tuzu ilave edip pişirmeye devam edelim ardından 1 yemek kaşığı salçayı koyalım kavuralım.Ocağın altını kapatmaya yakın doğranmış maydonozu karabiber ve naneyi ilave edip bir iki daha çevirip ocağın altını kapayalım.

Bu arada közlenmiş patlıcanların üzerine nemli bir bez örtüp 5 dakika dinlendirelim(böylece daha kolay soyulur)Dinlenen patlıcanların kabuklarını soyalım borcamın yada tepsinin içine dizelim.Üstlerine biraz tuz serpelim ortalarına bir çizik atarak açalım.Ve kıymalı harçtan herbirine eşit olarak paylaştıralım.Yaklaşık 1-2 tatlı kaşığı alacaktır.Üzerlerini biber,domates,yada maydonozla süsleyelim.

Son olarak 1 yemek kaşığı salça ile 1 yemek kaşığı zeytin yağını bir tencereye koyup kavuralım içine 2-3 bardak sıcak su ilave edelim 1/2 paket et bulyon atalım ve 1-2 taşım fokurdadıktan sonra karnıyarıkların üzerine dökelim.Borcamın üzerini folyo ile örtelim önceden ısıtılmış 200'c turbo fırında yaklaşık 30 dakika pişirelim.Ardından folyoyu çıkarıp domates ve biberler kızarana dek 10-15 dakika daha pişirelim. (patlıcanlarınız çok iyi közlenmişse pişirme süresini kısaltabilirsiniz.)Afiyet olsun


5 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Mmmm.. Közlenmiş patlıcana bayılırıımmm.. Eşimde de karnıyarığı çok sever, ben de kızartmakla uğraşmaktan kaytardığım için ancak bir kere yaptım.. En son geçen cuma fritözde kızartma yaptığımda "bu son" diye homurdanıyordum :)Közleyerek yapmayı hiç akıl etmemiştim.. Emel'cim bu parlak ve pratik ve ardından kapsamlı bir temizlik gerektirmeyen tarifin için çok teşekkürler! Yazın çok rahat edeceğim demektir :)Ellerine sağlık..

Pınarın Kulubesi dedi ki...

Hiç karnıyarık yapmadım, çünkü yağda kızarıyorlar. Ama bu yöntemle bu yaz ben çook karnıyarık yaparım, sağolasın Emel Kardeş. Ellerine Sağlık.

Açalya dedi ki...

Yepyeni birşey öğrendim teşekkürler! artık vicdan azabına son!

Açalya dedi ki...

Yepyeni birşey öğrendim teşekkürler! artık vicdan azabına son!

Unknown dedi ki...

Közlenmiş patlıcanla yapılan karnıyarığın tadı bir başka oluyor ama patlıcanları közleyecek bir yer yok malesef, bazen fırına gönderiyorum o kadar :)