2 Nisan 2008 Çarşamba

Etli Yaprak Sarma

Dün üşenmedim Azra'nın uyuduğu bir vakit sarma yapayım dedim her şey yolunda giderken Azra'cık uyandı tabii bizim sarma biraz beklemeye geçti ama yinede kazasız belasız tamamlandı çok şükür Azra'cık doğduğundan beri yani yaklaşık beş aydır biber dolması ile idare ediyorduk özlemişim doğrusu...

Mazemeler
300 gr yaprak
250-300 gr orta yağlı kıyma
1 adet büyük yada 2 adet orta boy soğan
1 diş sarımsak
1 su bardağı dolmalık pirinç
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası(1 kaşığı tencerede sosu için)
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 adet büyük boy domates
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
2/3 çay bardağı sıvı yağ (2/3 çay bardağı tencere için +1yemek kaşığı kıymalı iç için)

Hazırlanışı
Salamura yapraklar ılık suda yarım saat beklenir böylece tuzu azalır.Yayvan bir tencereye sıvı yağ konur 1 yemek kaşığı da domates salçası ilave edilir ve ocakta kavrulur, salça kavrulunca içine 1/2 çay bardağı sıcak su ilave edilir.Böylece salça erimiş olur.Tencerenin dibine bir kaç adet yaprak serilir ve sarmanın dibine tutması halinde sarmalarının zarar görmesi engellenmiş olur.
Derin bir kaba küçük küçük doğranmış soğan,kıyma,kabukları soyulmuş doğranmış domates,salça,tuz,karabiber,nane,1diş rendelenmiş sarımsak,1 yemek kaşığı sıvı yağ konur iyice karıştırılır.
Yapraklar güzelce yıkanır sapları kesilir.Birtanesi elimize alınır damarlı kısmı kymalı içe bakacak şekilde içine biraz kıymalı içten koyulur üstten önce bir tarafı sonra diğer tarafı ardından yanlardan katlanarak sarılır.Diğerleride bu şekilde sarılarak tencereye dizilir.Dizme işlemi bittikten sonra tencereye yaprakların üzerine çıkacak kadar sıcak su konur ve kararmasın diye 1-2 yaprakla kapatılır birde tabak konursa daha güzel pişer önce yüksek sonra düşük ateşte yaklaşık 50 dakika pişirilir.Yoğurtla servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun

6 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ellerine kollarına sağlık Emel'cim, ben bayılırım bu yemeğe.. Yanında da yoğurtla enfes olur.. Fakat biraz zaman aldığından üşenip hiç denemedim yapmayı, sağolsun annem yapıp veriyor.. Geçen gün de pazı dolması yapmıştı, ben de onu yayınlamayı düşünüyordum..

lezzetyolculugu dedi ki...

T.ederim Aslı'cım aslında hiç zor değil eminim sende kolaylıkla yapabilirsin tabi yapan birileri olunca insanın işine gelmiyor haklısın.Pazı çok faydalıdır bizde yemeyinide dolmasınıda yaparlar bence en kısa zamanda yayınlamalısın.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba

Üstünede bir parça yoğurt alayım işte benim öğlen yemeğimm sevgiler arkadaşım eline sağlık...

www.blogcu.com/anemonunmutfagi

ebrulitatlar dedi ki...

Emel'cim sarmalar nefis. Yanında yoğurtla hımm. harika olur. Ellerine sağlık. Sevgiler..

Pınarın Kulubesi dedi ki...

ya hazır annecik burdayken zeytinyağlı bir sarma da bize yapsın değil mi? Benim de canım istiyor ne vakittir. Fikir verdin bana:)

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba,

Kızım 4 yaşına gelmesine rağmen ben de hala onun uyuduğu saatlere denk getirmeye çalışıyorum:))


Ellerine sağlık nefis görünüyor,bizim ailede hayır denilemeyecek bir lezzet.


Bloğununa Aslı'nın mutfağında ki bir yazı ile ulaştım,her şey harika.


sevgiler...