25 Ocak 2009 Pazar

AŞURE

Cumartesi(yani dün) Anneannemde aşure günü vardı.Anneannem çocuklarını, torunlarını tombalaklarını topladı hepimize ve bütün komşularına aşure yaptı.Mübala yapmıyorum şimdiye kadar yediğim en güzel aşureydi.Bir kere çok hafifti ve her şeyi kararındaydı.Bazı aşurler kahve rengine yakındır ve tadı nasıl olursa olsun benim için baştan kaybeder işte öyle değildi.Anneannem aşure konusunda hem bilgiler verdi hemde Ayla teyzemle birlikte bize harika bir el açması pırasalı börek yaptı.Çok güzel bir gündü Azroş mazroş da çocukları görünce çıldırdı ordan oraya zıp zıp koşturdu.

Sizin için tarifi aldım..

Malzemeler (yaklaşık 60 kaselik yani bir apartmanlık)

  • 1,5 kg aşurelik buğday
  • yarım kg kuru fasulye
  • yarım kg.nohut
  • yarım kg.kuru kayısı
  • yarım kg.çekirdeksiz kuru üzüm
  • 1 avuç pirinç
  • 3 kg toz şeker
  • (arzuya göre 1-2 avuç haşlanmış mısır ve bir adet elma da koyabilirsiniz anneannem koymamıştı)

Süslemek için

  • 250 gr.Kuru incir
  • Kuş üzümü
  • Dövülmüş fındık
  • Dövülmüş ceviz
  • tarçın
  • nar
Hazırlanışı
Bir gece önceden Buğdaylar güzelce yıkanır bir taşım kaynatılır ve sabaha kadar kaynatılmış suda bekletilir.Kuru fasulye,nohut,Kuru kayısı,kuru üzümde ayrı ayrı kaplarda bir gece öncesinden ıslatılarak bekletilir.Ertesi gün nohut ve kuru fasuye ayrı ayrı tencerede haşlanır suları süzülür.Ardından Geniş büyük bir tencerede önce buğdaylar haşlanır kaynayan buğdaya sırasıyla önce haşlanmış nohut konur bir iki kez karıştırılır,ardından haşlanmış kuru fasulye konur yine karıştırılır ardından sırayla pirinç, kayısı,kuru üzüm konur ve karıştırılır.(suyu az gelirsede bu aşamada biraz kaynar su ilave edilebilir)Hepsi birlikte kaynatıldıktan sonra en son şeker ilave edilir ve hepbirlikte bal rengine gelinceye kadar kaynatılmaya devam edilir.Pişen aşure soğumadan kaselere paylaştırılır.Tarçın,nar,kuş üzümü,kuru incir,dövülmüş ceviz ve fındıkla süslenip servis edilir.

Allah kabul etsin
Afiyet olsun.



Not:Malzemesi çok olsun içine cevizi fındığı doldurayım derseniz rengi koyu olur.Ceviz ve fındık haşlandığı için tadını bozar benden söylemesi...



5 yorum:

zarpandit dedi ki...

offff ama goruntuden dolayı canım cekti yine :)

harika olmustur eminim ellerine saglık anneannenin canım :)

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ALLAH KABUL ETSİN .VALLA HARİKA GÖRÜNÜYOR ESKİ TOPRAKLAR BU İŞİ BİLİYORLAR ONLARDAN FAYDALANMAKTA YARAR VAR.SEVGİLER

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

ÇOK SEVGİLİ LEZZET YOLCULUĞU,
YAZMIŞ OLDUĞUN YORUM VE TEMENNİLER İÇİN ÇOK ÇOK TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.
HAYAT HEPİMİZE GÜLÜMSER UMARIM.
AŞURENİZİ ALLAH KABUL ETSİN.
ÇOK SEVGİLER nUnU

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık çok lezzetli e şık,bende yaptım geçenlerde bayılırım...

Unknown dedi ki...

Allah kabul etsin canım nefiss görünüyor.

Bu arada seni mimledim.
öpüyorum.