13 Mayıs 2009 Çarşamba

RULO PASTA PANDİSPANYASI(TÜM AŞAMALARI İLE)


Merhaba arkadaşlar öncelikle anneler günümü kutlayan tüm dostlarıma teşekkür ederim onların ve annelerininde anneler günü kutlu olsun.Yoğunluktan dolayı cevap yazamadım n'olur kusuruma bakmasınlar.

Bir kaç arkadaşımdan daha önce yaptığım Muzlu rulo pastanın yapılışını anlayamadıklarını ve aşamalarını görmek istediklerini öğrendim.Hemen kolları sıvadım ve pişirdim.Bu kez aşamaları çekip son halini unutmuşum.Aslında bir fotoğraf var ama karanlık çıkmış.Fırından mis gibi pandispanya kokuları yükselirken birden kapı çaldı ve Carte D'or un anneler günü hediyeleri elime ulaştı.Azroş mazroş ve benim çekilmiş fotoğrafımı dondurma kutusunun üzerinde görünce çok duygulandım; arkasından kutu kutu dondurmaları görünce duygu yağmuru kendini mutluluk seline bıraktı.Carte D'or a anlamlı hediyeleri için teşekkür ederim.

Pandispanyanın malzemeleri
  • 4 yumurta (sarıları ayrı beyazları ayrı)
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 çimdik tuz (çok ama çok az)

1.Yumurta sarıları beyazları ayrı iki kaba kırılır.Sarılarının içine 4 yemek kaşığı toz şeker ilave edilir ve şeker eriyene kadar kadar (yaklaşık4-5 dakika) çırpıcı ile çırpılır

2. Bir kasenin içine 4 yemek kaşığı un,bir kabartma tozu,bir paket vanilya konur elenir.Tekrar eleğe dökülür tekrar elenir.Bu işlem 3 kez tekrarlanır.(Pişerken kabarması için)

3.Unlu karışım yavaş yavaş yumurtalı karışımın içine dökülür ve çırpmaya devam edilir.Yaklaşık 5 dakika çırpılır.

4.Bu aşamada fırın 170 dereceye ayarlanır yaklaşık 8-10 dakika ısıtılır.



5.Ayrı bir kaba kırılan yumurta beyazlarının içine bir çimdik tuz atılır ve beyazlar iyice köpürene kadar ortalama 5 dakika çırpılır(kremşanti gibi krema şeklini almalı)


6.Köpük haline gelen yumarta beyazları tahta kaşık yardımıyla yavaş yavaş yumurtalı karışıma ilave edilir.Ve yavaşça karıştırılır(Yoğurt yapar gibi)Çok ve hızlı çırpılırsa hamur kabarmaz ve lastik gibi esnek olur.


7.Karışım yukarıdaki fotoğraftaki gibi karışınca yani krema gibi olunca

8.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine,tepsinin her yerine eşit gelecek şekilde dağıtılır.Bir kaşık yada spatula ile düzeltilir.

9.Üzeri sarımsı oluncaya kadar pişirilir ne çok pişip üzeri kızarmalı nede az pişmeli (pişme aşamasında fırının yakınında olmanızı öneririm çünkü içindeki un miktarının azlığı sebebiyle çok çabuk pişiyor aşağı yukarı 10-12 dakikada hazır)


10.Pişen pandispanya fırından çıkarılır.Yukarıdaki şekildeki gibi kağıt üzerindeyken önce bir ucundan başlanarak rulo yapılır.Ve üzeri daha sonra rahat sarılabilsin ve kağıttan çabuk ayrılsın diye nemli bir bez ile örtülür.Bu şekilde yarım saat dinlendirilir.


11.Pandispanya tekrar açılır içine pasta kreması sürülür.Muzlar dizilir.(ben fındıklı drajede kullandım)


12.Ve Kağıtla birlikte muzların üzerini örtecek şekilde bir kat rulo yapılır.Bu aşamada rulo yaptıktan sonra rulo yapılan kısmın kağıdını sıyırınız.


13.İlk fotoda olduğu gibi iki sıra muz olsun isterseniz.Bu aşamada bir tur sarılan rulonun bitim yerine yine uzunlamasına iki muz daha koyup tekrar yuvarlayın.(yada diğer ucu kağıtla kaldırıp üzerine kapayın ve kağıdı tamamen sıyırın)Muzlu rulonuz hazır.Üzerini pasta kreması ile sıvayıp isteğe göre süsleyebilirsiniz.Pastanızın kenarları daha düzgün görünsün isterseniz krema sürmeden önce iki kenarındanda bıçak yardımı ile biraz kesin böylece daha düzgün görünecektir.


Not:Meyveli pastaları 2 gün içinde tüketmenizi öneririm.

21 yorum:

karamel mutfak dedi ki...

çok güzel anlatmışsınız inşallah bu teknikle başarabilirim artık sevgiler.

balböcükleri dedi ki...

ilk resme bakınca zor göründü ayrıntılar iyi olmuş çokta zor değilmiş.ben hiç rulo pasta denemedim parçalanır diyemi korktum bilmiyorum bunu yazdım bir kenara ellerine sağlık

aslı'nın mutfağı dedi ki...

İlk fotoğrafı çok net hatırlıyorum, öyle hoşuma gitmişti ki.. Detayları anlatman ve göstermen çok iyi olmuş Emel'cim, teşekkürler.. Saten kaşığı şimdi anladım, ben de yiyecekleri yuvarlak çıkaran bir aparat arıyordum.. İsmiyle arayayım bari :)

Unknown dedi ki...

RULO PASTA DİĞER PASTALARA NAZARAN BANA HEM DAHA KOLAY HEM DAHA PRATİK GELİYOR TÜM İŞ YAĞLI KAĞITTA ESKİDEN YAĞLI KAĞIT BİLMEZDİK ÇIKARIR ÇIKARMAZ FIRINDAN TEPSİYE NEMZLİ BEZ ÖRTERDİK :) TEK TEK RESİMELEYEREK ANLATMANIZ ÇOK İYİY OLMUŞ PAYLAŞIMALRIN İÇİN TEŞEKKÜRLER... ELLERİNE SAĞLIK...

Unknown dedi ki...

RULO PASTA DİĞER PASTALARA NAZARAN BANA HEM DAHA KOLAY HEM DAHA PRATİK GELİYOR TÜM İŞ YAĞLI KAĞITTA ESKİDEN YAĞLI KAĞIT BİLMEZDİK ÇIKARIR ÇIKARMAZ FIRINDAN TEPSİYE NEMZLİ BEZ ÖRTERDİK :) TEK TEK RESİMELEYEREK ANLATMANIZ ÇOK İYİY OLMUŞ PAYLAŞIMALRIN İÇİN TEŞEKKÜRLER... ELLERİNE SAĞLIK...

Nurgül dedi ki...

Ellerine sağlık çok güzel görünüyor. Yaaa siz ne marifetlisiniz böyle. Nereden buluyorsunuz bu tarifleri. Hepsi çok güzel görünüyorlar keşke birde tadına bakabilseydim..

Pembe Tatlar dedi ki...

Hım çok nefis gözüküyor canım ellerine sağlık:)

Zehra Gürgen dedi ki...

Çok güzel anlatmışsın, bende doğum günüme muzlu pastamı yapsam düşüncelerindeyken yazını görünce gözlerim ışıldadı :)

ellerine, anlatımına sağlık.sevgiler

Ayse Pamuk dedi ki...

Çok güzel anlatmışsın mutlaka yapacağım ellerine sağlık

ebrulitatlar dedi ki...

Çok güzel görünüyor Emel'cim. Resimli anlatmanda açuklayıcı olmuş. Ellerine sağlık. Sevgiler..

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel olmuş aşamalı anlatım harika .insan görerek daha iyi anlıyor .sevgiler

LaMa dedi ki...

yine lezzet yolculugunda onemli bir adim atmissin:)
rulo pastalarin yeri ayri degil mi?

Disalce dedi ki...

canım ayrıntılı anlatımın çok hoş olmuş..ellerine sağlık..

hediyelerin çok güzelmiş...

bebeğinle harika bir poz vermişsiniz..maşallah..

öpüyorum seni..

TAZE NANE dedi ki...

Ne kadar güzel görünüyor.
Ellerine sağlık canım.
Sevgiler.
Bizim evde şimdi bitmişti bu güzel pasta.

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

çok şık bir pasta olmuş. Görüntüsü tadını anlatmaya yetti kesinlikle :)
Ellerinize sağlık

MEHTAP GÜZEY ÖZCAN dedi ki...

harika görünüyor canım eline sağlık

boncuk mutfakta dedi ki...

Eline sağlık çok güzel ve lezzetli bir görüntüsü var . Biraz ayrıntılı ama emeksiz de yemek olmuyor değil mi?Aşamaları tek tek anlatmanızda çok iyi olmuş.

Adsız dedi ki...

çok lezzetli görünüyor bugün deniycem,
ama hiç yağ kullanılmıyo mu?
acil cevap verirseniz sevinirim :) şimdiden teşekkürler.

lezzetyolculugu dedi ki...

Hayır yağ kullanılmıyor.

Adsız dedi ki...

tarifinizi denedim çok güzel oldu çok teşekkürler yalnız iki tane muz olması için ne yapmak gerektiğini tam anlayamadım yazarsanız sevinirim

Adsız dedi ki...

tarif dediğin böyle olur ya :)