3 Mayıs 2009 Pazar

KIYMALI KOLAY PİDE

Hafta içi internetimde bir sorun oldu ve bir kaç gün internete giremedim.Göya eşim bilgisayar mühendisi -terzi söküğünü dikemez- misali bilgisayar öylece acıklı acıklı durdu iki gün.Ben ve
internet;internet ve ben ayrılmaz bir ikili olmuşuz etle tırnak,kolayla hamburger gibi.Meğer en yakın dostlarımdan biriymiş geç buldum tez yitirdim diye evde eşime acıklı acıklı metiyeler dökerken baktım bir kaç dakikada yapıverdi.Bende ona sürpriz olarak bu pideyi yaptım.Eşim çok beğendi tabii Azroş mazroş ve bende.Tarifini sizlerle paylaşmak istedim.
Malzemeler
  • 2 adet ekmek hamuru (fırından hazır aldım)
  • 400 gr kıyma (eşim kuşbaşından çektiriyor çok yağlı değildi)
  • 2 adet büyüklerinden kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet sivribiber,2 adet çarliston biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/4 demet maydanoz
  • bir kaç yaprak taze nane
  • tuz
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ

Sos için

  • 1 kaşık silme biber salçası
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • kekik
  • 1,2 su bardağı su

Üzeri için

  • 5 yumurta (arzuya göre)
  • kaşar rendesi(arzuya göre)

Hazırlanışı
  • Soğanlar ve sarımsaklar minik minik doğranır
  • Biberler yıkanır çekirdekleri çıkarılır doğranır.
  • Domatesler yıkanır soyulur küp küp doğranır.
  • Maydanozlar ve taze nane yıkanır kıyılır.

Sırasıyla önce genişce bir tavaya yarım çay bardağı kadar sıvı yağ konur içine soğanlar atılır.Bir iki dakika kavurduktan sonra biberler ve sarımsak ilave edilir.Soğanların Pembeleşmesine yakın kıyma ilave edilir ve kavurmaya devam edilir.Kıyma suyunu önce salıp sonra çekmeye başlayınca (yani iyice kavrulunca) içine; doğradığımız domates ve tuz ilave edilir.Domateslerle de biraz kavrulur ardından salça ilave edilir ve bir kaç dakikada salçayla kavrulur.Kıymalı harç kavrulunca ocaktan almadan içine,karabiber,maydanoz,taze nane konup karıştırılır ve ocaktan alınır.

Hamurunun hazırlanışı

  • Hazır alınan hamur önce yarım saat kadar dinlendirilir kabarması beklenir.Ardından un serpilmiş zeminde merdane yadımıyla yada elle tepsi genişliğinde açılır.
  • Fırın 180 derecede ısıtılmaya başlanır
  • Fırın tepsisi çok az yapışmasın diye yağlanır
  • Açılan hamur tepsiye yerleştirilir.
  • Yarım su bardağı suyun içine biraz kekik biraz salça,bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı konur karıştırılır
  • Hazırlanan sos tepsiye serilmiş olan hamurun üzerine bir kaşık yardımıyla sürülür(sosun hepsini kullanmak zorunda değilsiniz)
  • Kıymalı harç hamurun üzerine her tarafa eşit gelecek şekilde yayılır ve önceden ısıtılmış fırına atılır.
  • Yaklaşık 10-15 dakika sonra(pide hamurunun pişmesine yakın)üzerine yumurtalar kırılır.Piştikten sonra isteğe göre kaşar rendelenir fırının sıcağıyla eritilir.

Afiyet olsun.

8 yorum:

pembetatlar.blogspot.com dedi ki...

hımm nefis gözüküyor ellerinize sağlık..

Adsız dedi ki...

ellerinesaglik canim harika gorunuyor. selamlar nesrin www.lalelimutfaklar.blogcu.com

pelince dedi ki...

Canım benim eşim de bilgisayar işleri ile uğraşıyor,o yüzden seni çok iyi anlıyorum :))
Ahh ahh şimdiki aklım olsa bilgisayarcıyla asla evlenmezdim :)) Goncam duymasın.

Kıymalı pide şahane olmuş,çok güzel bir tarif,ellerine sağlık...

Sevgilerimi yolluyorum..

mutfaktakizaman dedi ki...

ellerine saglik canim vazgecemeyecegim bir tat...

Zehra Gürgen dedi ki...

Çok güzel ve lezzetli, insanı yolunan çıkarır bu pide.Ama değer mi değer?

Ellerine sağlık canım
sevgiler

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

evde pişmiş pidenin lezzetide ayrıdır sanırım...
ellerine sağlık

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Pide süper görünüyor, ellerine sağlık.. Ekmek hamurundan sadece pizza yapıyordum, pideyi de ekleyeceğim listeye :) Afiyet şeker olsun Emel'cim..

hilal dedi ki...

canım harika görünüyor,, ellerine sağlık..mutlaka yapacağım

sevgiler