11 Kasım 2008 Salı

MERCİMEK KÖFTESİ

Koca kızımın doğum günü partisinde çekilmiş bir fotoğrafı.Huysuz kucağımızdan inmedi.


Meşhur mercimek köftem.Bir kere söyleyeyim ilk denemede yapamazsanız paniye kapılmayın mutlaka yaparsınız.Suyu az gelirse korkmayın kaynar su ekleyin.Fazla gelirse biraz ince bulgur ekleyin yada rengi açık olduysa biraz daha salça kavurup ekleyin dedimya güzel bir köfte yapmak için hemen pes etmeyin.Önemli olan sonuç, gelişme bölümü sizle köfte arasında.....

Malzemeler
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1,5 su bardağı ince çiğköftelik bulgur
  • 1 lt kaynar su (aslında mercimek ve bulgurun cinsine göre göz kararı olacak)
  • 2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası(duruma göre domates salçasını çoğaltıp biber salçasını azaltabilirsiniz)
  • 3 orta boy kuru soğan(1 tanesi rende diğerleri minik minik doğranmış)
  • 7-8 baş taze soğan(ince kıyılmış)
  • 1/4 demet maydonoz(1 kase kadar ince kıyılmış)
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber(acı zevkinize göre eklemeyebilirsiniz)
  • tuz(zevkinize köre 1-1,5 tatlı kaşığı)
  • 2/3 su bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı
Derin bir tencereye ayıklanıp yıkanmış kırmızı mercimek konur üzerine mercimekleri 2 barmak genişliğinde geçecek kadar su ilave edilir (yaklaşık 1 lt kadar)Kaynatılır mercimekler helmelenip kendini salıp suyu çekmeye başlayınca bulgur ilave edilir.(Mercimek ne çok sulu nede çok kuru olmamalıdır)Bulgur ilave edildikten sonra bir iki kez karıştırılıp ocaktan alınır.Tencerenin kapağı kapatılıp biraz dinlendirilir.Bu arada geniş bir tavaya  3 soğan küçük küçük doğranır(anneannem soğan sevmediği için ben birini rendeliyorum).Zeytin yağıda ilave edilip pembeleşene dek kavrulur kavrulan soğana biber ve domates salçasıda ilave edilip kavurmaya devam edilir.(Az kavrulan yada kavrulmadan konan salça köfteyi ekşitecektir.)
Demlenen mercimekli bulgura baharatlar konur, azar azar salçalı karışım ilave edilir ve karıştırılmaya başlanır.En son elle çiğ köfte yoğurur gibi yaklaşık 7- 8 dakika yoğurulur.Ayrı bir kaba yıkanan taze soğan ve maydanoz ince ince kıyılır.Mercimekli köfteye ilave edilir ve birazda bu şekilde yoğrulur.Yoğurulan köfteler elde çiğköfte şekli verilerek marul ya da kıvırcık ile servis edilir.
Afiyet olsun

3 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Emel'cim enfes görünüyor mercimek köftelerin, salçası da tam kararında olmuş.. Ben de bir soğanı rendeleyip diğerini küp küp keseceğim ilk yapışımda.. Nasıl da canım çekti şimdi, ılık ılık çayla nefis olurdu.. Afiyetler olsun..

yeşim dedi ki...

iki köfteyi de yerim ben

ellerine sağlık
sevgilerr

klasiktatlar dedi ki...

Maşallah, kızınız çok sevimli ve şeker.. Allah bağışlasın.