2 Mayıs 2008 Cuma

TEFLONDA MANGAL KEYFİ

Malum havalar ısındı mangal mevsimi geldi.Ama mangal yapmak o kadarda sağlıklı bir şey değil.Mangalda pişirilen etlerin pişerken mangala bıraktığı yağlar o yağların yanması ile oluşan koku ve duman bulutu hem çevreyi kirletiyor hemde göz zevkimizi. Üstelik kansere de davetiye çıkarıyor.Yapmayın demiyorum abartmayalım diyorum.Bende kendimce çözümler ürettim tavuklarımı,etlerimi sosluyorum dolapta 3-4 saat (hatta geceden koymak daha güzel olur)bekletiyorum.Teflon tavada ağzını kapatıp pişiriyorum.Lezzet aynı tek fark duman yok.Birde yaz kış yapabilirsiniz.

Bu tarifi daha 17 yaşımdayken liseyi bitirdiğimde dershane paramı çıkarmak için girdiğim işyerindeki abiden öğrenmiştim.Tam bir mangal delisiydi...Kulakları çınlasın.

Malzemeler
  • 1 kg kanat(Ama kanat diye bir sınırlama yok eşim bütün tavuğu ızgaralık parçalatmış ben ondan yaptım)
  • 1 büyük soğan(Normalde rendelenir tülbentle suyu süzülür.Ben soğan ziyan oluyor diye rendenin küçük yeriyle rendeliyorum)
  • 2 diş sarımsak(benimkiler çok büyüktü isterseniz fazladan 1-2 diş ilave edebilirsiniz)
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (Ben acısız kullandım.Eşim hep mısır çarşısından alır daha lezzetli oluyor)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • tuz(miktarı arzuya göre)
  • 1/2 çay bardağı zeytin yağı
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1çay kaşığı kuru nane

Not İstediğiniz çeşit istediğiniz kadar baharat ekleyebilirsiniz ben bunları koydum.

Hazırlanışı

Tavuklar hariç bütün malzeme geniş bir kapta karıştırılır içine tavuklar ilave edilir.Üzeri sıkıca kapatılarak buz dolabında 3-4 saat bekletilir.(Geceden yaparsanız zeytin yağı ve baharatları daha güzel çeker lokum gibi olur)

Pişirileceği zaman yağsız teflon tava ısıtılır içine tavuklar dizilir(ben bütün sosuda da üzerine boca ettim öyle lezzetliki ziyan olsun istemedim).Tavanın kapağı kapatılır orta ateşte tavuklar kızarana dek pişirilir.(pen piştikten sonra ocağın altını iyice açıyorum üstleri kızarıyor böylece mangalda yapılmışa benziyor)

Afiyetler olsun


Birde bu sos ile çöp şiş yapabilirsiniz ben evlendiğimde çok sık yapardım.Göğüs etini kuş başından biraz iri doğrayıp sosla karıştırın çöplere geçirin.Teflonda pişirin.Yanınada fırında közlenmiş domates,biber,patlıcan of of of....Bir de buz gibi ayran yemede yanında yat...

6 yorum:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Emel'cim bu hafta süper geçti valla, senden her gün yeni bir yazı okumak çok keyifli oldu :) Soslu tavuklara bayılırım, ben de geçen cumartesi misafirler için yapmıştım, ve dediğin gibi akşamdan sosa yatırmıştım.. Bir dahakine teflonun ağzı kapalı deneyeyim senin önerdiğin gibi.. Mısırçarşısı dedin ya, Eminönü'nü özledim birden.. Bu arada dershane paranı çıkarmak için çalışmış olman takdire şayan gerçekten..

lezzetyolculugu dedi ki...

Ben daha ilk okul dörde giderken tutturmuştum ben çalışıcam diye babam göndermedi çok inatçıyımdır ortalığı ayağa kaldırmıştım babamda lanet olsun bu yaştaki çocuğa kim iş verir bulursan git demişti.Ertesi gün evimize yakın konfeksiyonda ortacı oldum.Hiç unutmam 50 binlira alıyordum.Bütün yaz çalıştım bütün kitaplarımı aldım.Tabii ablamda aynı yerde çalıştı ama o benden 2 yaş büyük olduğu için ona 70 binlira veriyorlardı.Oda anneme çamaşır makinesi almıştı (yani bir kaç taksidini verdi)Öyle güzeldiki elime zarf içinde sıkıştırılan parayı koşarak anneme getiriyordum..İyikide çalışmışım okumanın ne büyük bir fazilet olduğunu anladım.
Bu ardta tavanın ağzını kaparsan bütün koku eve yayılmaz ve kendi suyunda pişer.Eminönüne özel arabayla gitmeni tavsiye etmem çünkü geçenlerde tutturdum gidicem diye tarafikte eşimle tam üç saat boyunca gidemedik varınca otopark bulamadık eşim söylene söylene geri getirdi bizi.Zavallım Azrada arabada ter içinde kaldı.Bazen koca sözü dinlemek gerekiyormuş yine anlamış oldum.
Sevgiler

Bak ben dedi ki...

demek teflon da mangal keyfi, hemen denemesi lazım, tam da zamanı dediğiniz gibi, süper olacak, çok teşekkür ederim:))
SEvgilerle...

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık arkadaşım harika olmuş bir tavsiyede benden içine bir diş de sarmısak ekleyebilirsin harika oluyor...

www.blogcu.com/anemonunmutfagi

HUYSUZBALIK dedi ki...

Sevgili Emel
Aynı dönemde mangal çekmiş canımız. :) Benim bugünkü yazımın konusu da evde mangal keyfi. Sos malzemelerini kaydettim. Süper lezzetliye benziyor. Sevgiler...
Esin...

Müge dedi ki...

Emelcim;
Mangal sosu yazını tesadüfen gördüm, çocuk gibi sevindim.
Bende buna benzer bir sos ile hazırlıyorum tavukları. Yoğurt, biber salçası,zeytinyağ,kekik ile.
Ama bir türlü o kebapçıdaki lezzeti yakalamıyordum. Senin tarifi gözünden anladım:) Kesin kebapçı lezzetinde olacak:)
Hemen, ilk fırsatta deneyeceğim. Çok çok teşekkürler, ellerine sağlık.
Bu arada seni ben çoktan bloglines a ekledim sanıyordum ama eklememişim, çok özür, hemen ekledim, şimdi geri dönüp kaçırdığım bütün yazıları okuyacağım.
Sevgiler.