Tarifim çok bilinen bir zeytinyağlı aslında; biz çığırtma diyoruz bazı yörelerde patlıcan kızartılarak yapılıyor ama benim tarifim daha hafif tüm malzemeler çiğden konup kendi suyu ile pişiriliyor lezzetide bunda saklı sanırım tam bir yaz yemeği.Ablam yaparken aklıma geldi bende bugün yaptım ve hemen sizlerle paylaşıyorum.Biz çok seviyoruz umarım sizde seversiniz.
Malzemeler
- 1 kg patlıcan,
- 5-6 adet sivri biber ya da 4-5 adet çaliston biber
- 2 adet kuru soğan
- 4-5 adet domates(büyüklüğüne göre)
- 2 kesme şeker
- 1 tatlı kaşığı kadar tuz(arzuya göre daha az atılabilir)
- 2 diş sarımsak
- zeytin yağı
Üzeri için;
- sarımsaklı yoğurt
Hazırlanışı
- Patlıcanlar yakanır alacalı soyulur, uzunlamasına 4 e bölünür.Parmak genişlliğinde ikiye üçe doğranır.Tuzlu su da 25-30 dakika dinlendirilir.
- Yayvan bir tencereye zeytinyağı konur,soğanlar piyazlık doğranır,patlıcanlar ilave edilir,domatesler soyulur ve doğranır,biberler patlıcanlara uygun olarak uzunlamasına kesilip patlıcanlar gibi doğranır.2 diş sarımsak,tuz ve şeker ilave edilir.
- Son olarak yarım çay bardağı kadar sıcak su ilave edilir ve orta ateşte hep birlikte pişirilir.Yaklaşık yarım saatte pişmektedir ama kendi suyu ile piştiğinden arada bir kontrol edilmelidir.
- Arzuya göre sarımsaklı yoğurt dökerekte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun
Not : Bir okurum Bergama'lıların soğan koymadığını.Sarımsaklı yoğrutla yemediklerini ve patlıcanları daha farklı kestiklerini yazmış arzuya göre Bergama'lılar gibi soğansız ve yoğurtsuz yapabilirsiniz.Ama farklı tatlara açığım derseniz bu şekildede mutlaka deneyin pişman olmayacaksınız.
5 yorum:
Yaz aylarında oğlumun en sevdiği zeytinyağlı çeşididir. Tarifi de gerçekten iyi verilmiş. Ellerinize sağlık.
Canııım hoşgeldin.
İnşallah bundan sonra sen ve küçük aşçın kendinizi özletmezsiniz.
Patlıcanın her hali ayrı güzel..
Ellerine sağlık canım benim.
Öpüyorum sizi kocamaaan..
Çığırtma Bergama/İzmir yöresine ait bir yemektir.Yaz aylarında her evde hafta da iki üç kez yapılıp yenen bir yemektir.Ancak sizin tarifiniz yanlış.Çığırtmaya asla soğan konmaz.Bergama da hangi eve giderseniz gibin soğanlı çığırtma göremezsiniz.Sizin tarifiniz biraz modifiye bir tarif olmuş.Ayrıca patlıcanlar asla dörde bölünmez.Yöreye ait uzun patlıcan kullanılıyorsa ancak ikiye bölünür alacalı soyulduktan sonra spiral şekilde patlıcanı koparmadan kesmek gereklidir.Biber ve patlıcanlar kızardıktan sonra domates en son ilave edilir ve kısık ateşte suyu çekmesi sağlanır.Son olarakta tercih meselesi ama, yörede asla sarımsaklı yoğurtla yenmez.
Bergamalı.
Merhaba canım, iadei ziyarete geldim. Zeytin yağlı patlıcan nefis görünüyor.Eline sağlık.
Sevgilerimle...
yaz geldimi favori yemeğimdir gerçi kışında hep yaptım ailecek bayılırız:))
ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor
Yorum Gönder