3 Ocak 2010 Pazar

BAKLAVA YUFKASINDAN KIYMALI BÖREK(DOĞUM GÜNÜM)

İyi seneler olsun hepinize...Mutlu, huzurlu,sağlıklı bir yıl daha geçirelim inaşallah.Anneme göre dün,Resmi kayıtlara göre bugün doğum günüm.Hatırlayan dostlarıma teşekkür ederim. İnsan niye doğum günü kutlar diye düşünmeye başladım bu yıl.Yaş- mı alıyorum yoksa yaş-lanıyor muyum arada kaldım.Yıllar geçtikçe doğum günü kutlamalarına da biraz soğuk bakar oldum.Geçen yıllarımı nasıl kutlayayım ki ömrümden bir yıl daha geçti gitti...Artık; geçmiş bir yılda biriktirdiğim tecrübelerimi kutlayacağım.

Uzun lafın kısası börek yaptım.Hazır baklava yufkasından.Tam anlamıyla süper oldu.Mutlaka denemelisiniz.Özellikle kıymalı harcın tadı süperdi.Yufkalarda çıtır çıtır insanın ağzında dağılıyor.

Basitmi basit.Deneyin pişman olmazsınız....


Malzemeler

  • hazır Baklava yufkası(yarısını kullandım)

  • 300 gr kıyma(orta yağlı)

  • 1 büyük soğan(yada 2 orta boy)

  • tuz

  • karabiber

  • 1 tatlı kaşığı toz şeker(bence lezzeti veren şeker)

  • sıvı yağ(1/2 çay bardağından biraz az)

  • 2-3 yemek kaşığı su

katlara ve üzerine sürmek için

  • bir kase yağlı su

Harcın Hazırlanışı

  • Büyük bir soğan rendelenir tavaya alınır, üzerine sıvı yağ konur(göz kararı yarım çay bardağı kadar)

  • Soğanlar pembeleşince,kıyma ve tuz ilave edilir bir iki çevrilir ve şeker ilave edilir.

  • Kıyma suyunu çekmeye başlayınca yine göz kararı çok sulu olmayacak şekilde2-3 yemek kaşığı kadar su ilave edilir.Biraz da bu şekilde kavrulur.

  • Son olarak.Karabiber ilave edilir ve ocaktan alınır.(isterseniz bir tutamda kimyon koyabilirsiniz ben koydum güzel oldu)

Böreğin yapılışı

  • Bir kaseye biraz yağ, biraz da su konu karıştırılır(yarım çay bardağı sıvıyağ,yarım çay bardağı ılık su gibi)

  • Yufkadan bir tanesi açılır.Yağlı sudan çok sulandırmayacak şekilde her yerine fırçayla sürülür.Üzerine ikincisi kapatılır.Yine yağlı sudan sürülür ve üçüncüsü kapatılır.

  • Son olarak; üçüncü yufkanın üzerine de yağlı sudan sürülür ve son yufkanın üzerine, bir kenarın baştan sonuna kadar kıymalı harçtan konur ve uzun bir rulo yapılır.Az yağ ile yağlanmış tepsiye dizilir.

  • Bir tepsi dolacak şekilde,her kat yağlanarak üçer yufkadan bir börek yapılır.Ve son olarak ruloların üzerinede biraz yağlı sudan sürülür.

  • 180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

(Her bir börek için üç yufka sizi şaşıtmasın yufkalar çok ama çok ince.Birde çok büyük değillerdi.Ayrıca çok dikkatli yapmanızı öneririm yırtılmaya çok müsaitler.Ama çok lezzetli oluyor.Halamın boşnak böreği kadar güzel oldular.)


12 yorum:

Mutfak Havlusu dedi ki...

Bu böreği al tabağına yanıan çay ve herkesten uzakta kafanı dinlerken demlen dur oh!
ama sadece özlediğim hal durumunda:(
ellerinize sağlık.

hunerlieller dedi ki...

dogum gününüz kutlu olsun...

Mebrule dedi ki...

Selam canim, kitir kitir harika bir lezzeti vardir muhakkak...

Yeni yilin kutlu olsun, saglikli mutlu bir yil dilerim...

Sevgilerimle..

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Emel'cim doğumgünün kutlu olsun, nice senelere inşalllah.. Dur bakalım, yaşlanmak için daha çok genciz, moral bozmak için daha erken :)

Börek nefis görünüyor, çıtır çıtır, baklavalık yufka aklımda olacak.. Sevgiler..

ANNEMİNELİ dedi ki...

Bende yapmıştım bu börekten gerçekten çok güzel oluyor.Ellerinize sağlık.Yakında bende yayınlayacağım.Sevgilerrrrr.

ANNEMİNELİ dedi ki...

Pardon, Dogum gününüz kutlu olsun.Sevgilerrrrrr,

Aybike Ceylan dedi ki...

HArika olmus, bu arada dogum gununuz kutlu, mutlu ve saglikli olsun.
Musadenizle sizi linklerime eklemek istiyorum..
Sevgiler Texas'dan...

Unknown dedi ki...

Elerinize saglik nrfis görünüyor hayirli aksamlar canim

Unknown dedi ki...

NE GÜZEL SÖYLEMİŞSİN GEÇEN YILLARIMIMIZI KUTLUYCAZ:(( YİNEDE NİCE SENELERE ...
İYİKİ DOĞDUN..

Adsız dedi ki...

canim...biraz rotarli da olsa:)
dogumgununu en icten kutluyorum
bozma moralini biz daha citiriz citir:))

borekler harika gorunuyor
ellerine saglik

www.yenitadlar.blogcu.com

LaMa dedi ki...

biraz gec kalms olabilirim :)Mutlu yillar diliyorum :))
boreke nfes, yag orani dusuk, tebrik edilesi :D
denemeliyim!

Peritozu dedi ki...

Gercekten cok istah acici gorunuyor..
Sanki ekrandan cikip masama gelicekmis gibi gorunuyor borek :)