16 Şubat 2009 Pazartesi

MARAŞ DONDURMALI AYVA TATLISI

Nedense meyve ile yaptığım tatlıları ilk seferde tutturamıyorum;ama ikincide çok lezzetli oluyorlar.İlk seferinde ayvalar fazla büyüktü ve iyi pişmediler.Şekeride az geldi.Bir su bardağı ile yapmıştım.Eşimin son aldığı ayvalar küçük ama çok lezzetli oldular.Maraş dondurması ile harikaydı ama siz isterseniz kaymakla sunabilirsiniz.


Malzemeler


  • 6 adet orta büyüklükte ayva

  • 2 su bardağı toz şeker

  • 2 su bardağı oda sıcaklığında su

  • 4-5 adet karanfil

  • renklerndirilmesi için yarım kibrit kutusu kadar loğusa şekeri yada pirinç tanesi kadar gıda boyası

  • 1-2 adet büyüklüğüne göre elma

  • elmalar için 2 yemek kaşı toz şeker

Hazırlanışı



  • Ayvalar soyulur.İkiye bölünür.Ortaları temizlenir.Çekirdekleri kullanılmak üzere ayrılır.Diğer ayvalar soyulurken kararmasın diye limonlu suya konur.


  • Geniş bir tencereye ayvalar ters çevrilerek dizilir.Ayvaların üzerlerine gelecek şekilde 2 su bardağı toz şeker ve 4-5 adet karanfil konur.


  • Bir su bardağı suda lohusa şekeri(yada çok az pirinç tanesi kadar kırmızı gıda boyası) eritilir.Ayvaların üzerine gezdirilir.Bir su bardağı su daha ilave edilir. Ağzı kapalı tencerede ayvalar yumuşayana kadar ayvaların cinsine göre 1-1,5 saat pişirilir.


  • Yumuşayan ayvalar borcama alınır.Bir kaba 2 elma soyulur rendelenir.2 yemek kaşığı toz şeker konur karşıtırılır.Ve ayvaların ortalarına paylaştırılır.


  • Son olarak tencerede kalan şerbet ayvaların üzerine gezdirilir üzeri folyo ile kapatılıp önceden ısıtılmış fırına atılır.Elamalar pişene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirilir.Buz dolabında bir gece dinlendirilir.Ertesi gün kaymak,dondurma yada kremşanti ile servis edilir.



Afiyet bal, şeker,olsun kilo olmasın!!!

6 yorum:

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

ah canım benim ne kadar güzel görünüyor.ellerine sağlık bende bu tatlıdan yapmak istiyorum ama fırsatım olmadı.ah keşke yesek yesek kilo almasak :)

Mebrule dedi ki...

Selam canim, Burak`in pastasina yazmak icin geldim tatliyla karsilastim. Oncelikle pastan cok guzel, benim ilk seker hamuru denemem faciaydi diyebilirim...Ellerine saglik...

Ayva tatlisini seneler once bir denemisligim var ama begenmemistim. Bir daha da hic meyva tatlisi yapmadim. Fakat sen kaymak dondurma falan deyince yaglarim eridi, cok guzel gorunuyor...

Sevgiler canim...

Bir daha kaybolmak yok :)

zarpandit dedi ki...

kesinlikle dondurmalı olmalı! :)

canım beni mimlemişssin tesekkure gelmem uzunca bir vakit adlı sende azra bebiş bende okul diyeyim kısaca :)) en kısa zamanda blogumdada tesekkurlerimi sunacagım

Adsız dedi ki...

enfes görünüyor :) bide gerçekten kilo olmasaaa...
sevgiler :)

Unknown dedi ki...

Off offf bunlar nasıl güzel görünüyorlar. ben ayva tatlısını çok seviyorum ama dondurmalı yersem geceye kalmaz doktorluk olurum.öyle uyuz bademciklerim var kii önce o ayva tatlısını alıp oda sıcaklığında bir saat bekletmem gerekir.sonra artık kaç tane yerim kimbilir.kırmızı rengini çok seviyorum çok ateşli gel beni ye diyor sanki
ellerine sağlık canım
çok öpüyorum.

Emelin Mutfagi 01(Emel Ceyhun SABIR) dedi ki...

Selam:-)

Blogundaki tatların hangi birine yorum bıraksam hepsi de harikalar.

Hepsini denemek istiyorum. Sevgiler emeğine sağlık. Bir de bana fotograf makinanın markasını yazsan tam olacak:) Emel