29 Aralık 2008 Pazartesi
ISPANAK SUYUNA YAYLA ÇORBASI
Ayrıca bugün doğan eski bir dostumunda doğum gününü kutlarım herşey gönlünüzce olsun...
Gelelim çorbamıza
Bilenler bilir Azra hanım hiç yemek yemez zar zor arada bir yerde kıstırırsam bir kaç lokma yediririm bu olay bende çoğu zaman sinir harbi yaşatsada pes etmeden yeni stratejiler deniyorum bu çorbada bunlardan biri.Azra yayla çorbasını seviyor çoğu zaman yedirmeyi başarıyorum.Bende bunun üzerinde çeşitli oynamalarla Azraya yeni çorbalar yapıyorum.Ispanak suyuna yayla çorbası bunlardan.Denedim yedirmeyi başardım tadında fazla değişiklik olmadığı için yemek seçen çocuklara birebir.Ispanaklı börek yapacaktım suyuda boşa gitmemiş oldu.
Malzemeler
2 su bardağı ıspanak suyu
1 su bardağı tavuk suyu
2 su bardağı sıcak su
1/2 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı bulgur(normalde yayla çorbasına koymam ama faydalı olduğu için ekledim)
tuz (isteğe göre miktarda)
Terbiye için
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı un (koyuluğuna göre 1 yada 2 kaşık)
1 yumurta sarısı
Üzeri için
zeytin yağı ve kuru nane
Hazırlanışı
Ispanaklar doğranır elma sirkeli suda bekletilir çamuru gidene kadar iyice yıkanır temirlenir.Derin bir tenceye konur kendi suyunda kavrulur(ıspanak su salacağı için su eklemeye gerek yok ama isterseniz 1 çay bardağı ekleyebilirsiniz).İyice kavrulan ıspanakların süzgeçte suyu başka bir kaba iyice süzülür.(ıspanaklar börek için ayrılır:))
Çorbayı hazırlamak için çıkan su tencereye konur içine 1-2 su bardağı varsa et yada tavuk suyu konur.Yıkanmış pirinç, bulgur ve tuz ilave edilir .Pirinçler yumuşayıp nişastasını bırakıp tekrar suyunu biraz çekinceye kadar haşlanır.Derin bir kaseye 1 yumurta sarısı,3 yemek kaşığı tepeleme yoğurt,2 yemek kaşığı un konur iyice çırpılır.Kaynamakta olan tencerenin su durumuna göre 1 yada 2 bardak sıcak su daha ilave edilip karıştırılır ve bir kepçe yardımıyla yoğurtlu karışıma yavaşça ilave edilir un ve yoğurtlu karışım inceltilir topaklanması engellenir.(gerekirse bir iki kepçe daha çorbadan ilave edilip inceltme yapılabilir)
Ocak kısılır,Yoğurtlu karışım yavaş yavaş tencereye dökülür ve karıştırmaya devam edilir.Çorba biraz daha pişirilir.Son olarak sızma zeytin yağı bir cezvede biraz kızdırılıır içine 1 tatlı kaşığı kadar kuru nane konur ve çorbaya ilave edilir.(çocuklar için yapılacaksa zeytinyağını ocakta kızdırmadan en son tencereye dökerseniz daha faydalı olur)
İçinde hem kalsiyum,hem demir,hem protein,hemde nisaştası olan bir çorbanız oldu
Afiyet olsun.
27 Aralık 2008 Cumartesi
AÇMA(PEYNİRLİ,ZEYTİNLİ)
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı ılık su
- 1 paket margarin
- 2 paket maya
- 1 tatlı kaşığı tuz (aslında tarifte biraz tuz yazıyor yaklaşık bir tatlı kaşığına tekamül ediyor sanırım)
- 1 çaybardağı toz şeker
- 1,5 çay kaşığı mahlep
- 2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak)
- Alabildiğince un
Hazırlanışı
Maya 1 su bardağı ılık su içinde eritilir.Derin bir kabın içine yumuşamış margarin, sıvıyağ,yumurta,süt,şeker,tuz,suda eritilmiş maya konur biraz karıştırılır(elimizle hepsi birbirine karışsın diye)Mahlep ilave edilir.Bir elek ile 3 su bardağı kadar un elenir ve yoğurulmaya başlanır.Ele yapışmayacak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilene kadar azar azar un ilave edilerek yoğurmaya devam edilir.Elde edilen mayalı hamur nemli bir bezle örtülerek yaklaşık 30 dakika dinlendirilir(ben 1saat dinlendirdim)Kabaran hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılarak el ile çay tabağından biraz daha büyük genişletilir içine konulacak harç varsa ince bir şerit halinde bir tarafına konur (ben peynir ve zeytinli iki çeşit yaptım) ve rulo yapılır simit yapacamış gibi biraz burularak, yuvarlak olacak şekilde uçlar birleştirilir.(isteğe göre başka şekillerde verebilirsiniz)Tepside 15 dakika dinlendirilir ve 200 derece fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirilir
Küçük cadı tam fotoğrafı çekerken açma aşırmazmı...Alıp bir güzel her yere döke döke yedi.
15 Aralık 2008 Pazartesi
TİRAMİSU
Malzemeler
- 1 adet kakaolu pasta tabanı (ikiye kesilmiş)
- 1 büyük su bardağı süt(limonata bardaklarından)
- 2 yemek kaşığı nescafe
- 2 yemek kaşığı şeker
- kakao
- damla çikolata
Muhallebisi için:
- 2 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 kutu labne peyniri
- 1 yumurta
Yapılışı: 1 Büyük su bardağı sütün içine nescafe ve şeker eklenir karıştırılır, kekin alt ve üstü iyice ıslanır.Tencereye 2 bardak süt, 1yumurta,3 kaşık un, 3 kaşık şeker eklenir orta ateşte göz göz oluncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Ocaktan alınan muhallebinin içine bir paket vanilya ve bir kutu labne peyniri konularak mikserle 1-2 dakika çırpılır. Muhallebinin yarısı kekin ortasına dökülür üzerine damla çikolata serpilir, 2. parça kek üzerine kapatılır ve kalan muhallebi üzerine dökülür ve yine damla çikolata serpilir üzerine son olarak süzgeçle kakao serpilir ve en az bir gece dolapta bekletilerek servis yapılır. Afiyet olsun...
HALA POĞAÇASI
4 Aralık 2008 Perşembe
MUZLU RULO(PDÇSE 31#)
Malzemeler
- 1 lt süt
- 3 kahve fincanı un
- 3 kahve fincanı toz şeker
- 1 paket vanilin
- 1/2 paket margarin(tuzsuz tereyağı da olabilir)
(arzuya göre 1 yada 2 adet damla sakızı) - 1 çay bardağı ceviz içi
- 1 avuç fındık içi (üzerini süslemek için)
- 1 paket kakaolu petitbeurre bisküvi
Hazırlanışı
Margarin tencereye konur ocakta eriyince içine süt,şeker,un(istenirse damla sakızı) ilave edilir.Koyulaşıp fokurdana kadar karıştırılır.Fokurdayınca ocak kısılır 2-3 dakikada kısık ateşte karıştırılır.Ocaktan alınır içine bir paket vanilin dökülür ve yaklaşık 4-5 dakika blender ile çırpılır.1 Paket kakaolu bisküvi rondoda toz haline getirilir fırın tepsisinin içine her yerine eşit gelecek şekilde serpilir.Üzerine hazırlanan muhallebi dökülür(ben önce kaşık kaşık koyup her yerine eşit gelecek şekilde yayıyorum daha kolay oluyor.Aksi halde bisküviler her yana dağılıyor) Buz dolabında 3-4 saat dinlendirilir.Sevis etmeden önce içine muz ve küçük parçalanmış ceviziçi konup rulo yapılır.
Not:Tarfin aslında margarin,süt,şeker ve un aynı anda tencereye konur ve o şekilde karıştırılır.Sizde öyle yapabilirsiniz tadında hiçbir değişiklik olmuyor.
Afiyetle yenir.