23 Eylül 2008 Salı

YOĞURT YAPIMI

Azra ek gıdaya geçtikten sonra yoğurt zaruri ihtiyaçlar arasına girdi.Önce anneannemi aradım tarif aldım sonra internetten araştırdım.Sürekli denedim sürekli denedim istediğim gibi olmadı.Derece tuttum, iyice örttüm.Yok bir türlü istediğim gibi olmuyor.Ben kıvamlı bir yoğurt istiyorum ama (hazır yoğurtlar gibi) nafile.Tam vazgeçmek üzereyken eşim yoğurt makinesi alalım yaparsın bizde yeriz dedi.Önce mırın kırın ettim ben başarıcam falan diye ama yoğun baskıya dayanamadım iyikide almışım.Gayet kıvamlı istediğim gibi oluyor.Cam kaselerin üzerindeki numaralar sayesinde yoğurtları sırayla verebiliyorsunuz.Yoğurtta asıl başarı ısıyı sabit tutmak.Çünkü bu makinenin başka marifeti yok siz yapıyorsunuz kavanozlara koyuyorsunuz o da belli bir sıcaklıkta mayalanmasını sağlıyor.Çocukları olan herkese tavsiye ederim fiyatıda uygun.

Malzemeler
1 lt süt (günlük süt olursa daha güzel olur)
2 yemek kaşığı yoğurt (ilk yapımda babymix kullandım)
Hazırlanışı
Süt kaynatılır ve ılımaya bırakılır.Parmağımızı soktuğumuzda yanmayacak kıvama gelince (40-45 derece)derin bir kaseye 2 yemek kaşığı yoğurt konur ılınan sütten bir iki kepçe içine ilave edilir ve yoğurt inceltilir sonra tencerenin bir kenarından yavaşça içine boşaltılır ve tahta kaşıkla çok yavaş bir kaç kere karıştırılır ve cam kaselere boşaltılır veya kapağı kapatılıp tencerede bırakılır.Üzeri iyice örtülür.(battaniyelerle falan sarabilirsiniz) Sıcak bir yerde 5-6 saat dinlendirlir.Sonra örtüler açılır ve dolaba konur 2 saat kadar dinlendirilir.Eğer yoğurt makineniz varsa tencereden makinenin kaselerine boşaltıp 8 saat bekletip sonra kapaklarını kapayıp dolaba koyabilirsiniz.


İsterseniz içine meyve parçaları yada reçel koyup değişik şekillerdede bebeğinize verebilirsiniz.Azra için ben armut,elma parçaları koyuyorum bazen.


not:

Yoğurdunuz olmadıysa bunun sebepleri vardır

  • Mayalanma için kullanılan yoğurt yeterli değilse ve sütün sıcaklığı mayalanma için uygun değilse
  • Maya süt ile iyi karışmadıysa veya fazla karıştırıldıysa
  • Yoğurt yaptığınız kap veya kavanozlar temiz değilse

Afiyetle kalın

4 yorum:

Ayse Pamuk dedi ki...

Galiba banada lazım olacak bu makineden iyi ki almışsın nefis görünüyor kaymak gibi güle güle kullan

hdidem95 dedi ki...

bende hep evde yaparım en sağlıklısı olduğunu düşünüyorum ellerinize sağlık ne güzel görünüyor sevgiler

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Emel'cim, kızın için herşeyin en iyisini düşünüyorsun, çok da iyi yapıyorsun.. Ev ortamında tertemiz hazırlanan yoğurtlar Azra'cığa şifa olsun..

www.ikizanneleri.net dedi ki...

Merhaba yeniden:) yogurt yapimini cok guzel anlatmissin, sitemizde de gormek isteriz, iznin olursa bana yazar misin emelceyhun@yahoo.com, sitemiz www.ikizanneleri.net, burada annelerin mutfagi bolumu var oraya koyuyoruz, hadi istemizken sutlacin tarifin de ekleyebilr miyiz diye sorayim:)) e-postanizi bekliyorum,sevgiler, emel