21 Mart 2013 Perşembe

ÖRGÜ POĞAÇA (zeytin ve peynirli)

Herkese merhaba.Umarım herkes iyidir.Malumunuz uzun zamandır yoktum  kendimi affettireyim diye sık sık tarif eklemek istiyorum.Örgü poğaçalar dün Azra ile birlikte yapıldı.Gerçi onun yaptıkları özgün çalışmalardı ama kızımın elinin değdiği her şey gibi onlarda bizim için çok lezzetliydiler.Bazılarını kendi yaptı bazılarına zeytin, peynir koydu yumurtalarını sürdü çörek otu ve susam serpti ve tabiii fırın önünde beklemeye koyuldu.Sonuçtan babamızda bizde çok mutlu olduk.Kapıya gelen sucuya kadar bir çok kişi tadına baktı :)
Görüntüye aldanmayın yapımı çok kolay.Tarifin aslını  buradan aldım. Şimdiden kolay gelsin :)





Malzemeler
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • un (yaklaşık 5 buçuk su bardağı gibi gidiyor)
  • üzerine sürmek için yumurta sarısı
  • çörek otu ve susam
Hazırlanışı
  • ılık süt, şeker,tuz ve maya karıştırma kabında karıştırılarak eritilir
  • üzerine sıvı yağ eklenir kaşık yardımıyla karıştırılır
  • Un yavaş yavaş elenerek yoğurulmaya başlanır (4 su bardağından sonra azar azar koyarsanız kıvamı çok sert olmamalı)
  • Hamur kulak memesi kıvamına geldiğinde (sert bir hamur olmamalı) üzeri nemli bir bezle örtülür ılık bir yerde yaklaşık 1 saat dinlendirilir.
  • hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır ister merdane ister elle oval bir çay tabağı şeklinde açılır ve uzunlamasına ortasına doğranmış zeytin yada peynir dizilir.
  • Hamurun her iki yanına eşit aralıklarla ve eşin miktarda kesikler atılır ve saç örer gibi önce bir taraftan sonra diğer taraftan kapatılarak örgü şekli verilir.
  • Tepside 20-25 dakika dinlendirilip tepsi mayası alması sağlanır
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürülür çörek otu ve susam serpilerek 250 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Not : Azra bizimkileri örgü ekmekler olsun deyince biraz daha uzun yapttık siz daha küçük yapabilirsiniz.
Afiyet olsun..

1 yorum:

Kübra dedi ki...

Süperlermiş, görüntüleri harika, ellerinize sağlık, afiyetle