6 Mart 2009 Cuma

LİMONLU PEYKEK(LEMON CHEESECAKE)

Uzun zamandır peykek yapmak istiyorum,istiyorum istemesine ama yapımı hakkında hiçbir fikrim yok.Zaten bir kaç arkadaş toplantısı dışında yemişliğimde yok tatlı tuzlu arası birşeydi.Ablam sevdiğini söyleyince tamam dedim o seviyorsa ben güzelini yememişim.Uzun araştırmalardan sonra daha önce bir arkadaşımda yediğim pastacı'nın tarifini yapmaya karar verdim.Ama talihsizlik peşimi bırakmadı bir türlü.Tarifte krem peynir yazıyormuş benim aklımda labne kalmış marketten labne peynir aldım.Tarifte 20 cm kalıp diyor; benim 20 cm lik kalıbın kelepçesi elimde kaldı.En sonunda napalım buda biraz değişik olsun dedim.Ama inanın çok güzel oldu.Bir kere labne peynirli daha güzel oluyor.Krem peynir daha tuzlu sanırım insanın ağzında garip bir tad bırakıyor.Limon sayısını arttırıp birazda portakal kabuğu ekledim.Ve gayette lezzetli oldu tüm dostlarıma tavsiye ederim.Gerçi önce kek çok kabardı sevindim sonra sönmeye başlayınca üzüldüm ama çatlama patlama olmadı.Birde farkındaysanız kekin kenarları biraz gitmiş bendeniz akşam meraktan çatlayınca kenarından tadına bakayım dedim.birazcık çekince kenarların tamamı çıktı bende afiyetle yedim sizde idare edin artık. Pastacı'ya teşekkür ederim.Gerçi tarif biraz deformasyona uğradı ama çok lezzetli oldu.



Malzemeler

  • 1,5 paket eti burçak
  • 100 gr tereyağı
  • 3 paket labne peynir(mümkünse trakya çiftliği)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 yumurta
  • 200 ml. bir küçük kutu sıvı krema
  • 3 çorba kaşığı un
  • 2 limon suyu ve rendesi (benimkiler çok büyük değildi)
  • biraz portakal kabuğu rendesi (çok değil yarım portakalın kabuğu yeterli)

20 cm'lik kelepçeli bir kalıbın her yerini alümunyum folyo ile düzgün bir şekilde saralım. (Ben 22 cm lik kullandım mecburen)Büsküvileri rondodan geçirelim. Tereyağını eritelim ve büsküviler ile iyice karıştıralım. Kalıbımızın altına bastırarak yayıp buzdolabında dinlendirelim.Fırınımızı 200 dereceye getirip ısıtalım.Yumurta ve şekeri mikser ile iyice çırpalım. Vanilyayı katıp tekrar çırpalım. Unun ekleyip tekrar çırpalım. Peynirler hariç tüm malzemeleride katıp çırpmaya devam edelim. En son peynirleri ekleyip homojen bir karışım elde edinceye kadar çırpalım.Buzdolabından kalıbımızı çıkaralım. Limonlu karışımımızı büsküvilerin üzerine dökelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda üzeri kızarana kadar pişirelim.Eğer üstü hemen kızarırsa üzerini folyo ile kapatıp pişirmeye devam edebilirsiniz.Piştikten sonra fırında ılınmasını bekleyelim. Ilındıktan sonra buzdolabına kaldırıp en az 6-7 saat bekletelim. Buzdolabında bekledikçe lezzeti güzelleşiyor.Bence servis etmeden 1-2 gün önce yapılması daha güzel olur.Servis ederken 1 dilim limon ile süsleyebilir, arzu ederseniz çikolata,çilek,ahududu gibi soslarla sunabilirsiniz.

Not :Ben kalıbım daha büyük diye 2 pakete yakın bisküvi kullandım şekildeki gibi altı biraz kalın düştü lezzeti güzel ama bence 1,5 paket bisküvi tam gelecektir.Birde ne kadar pişrmem gerektiğini bilemedim üzeri hemen kızardı içi pişmedi acaba böylemidir diye düşünürken üzerini folyo ile kapatıp biraz daha pişirmeye karar verdim. Toplamda 40 dakika kadar falan pişti.Keşke üzerini daha önce kapasaymışım.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Cok sahane olmus, ellerine saglik. Sevgiler.

Adsız dedi ki...

ellerine sağlık.
çok hoş olmuş :)

dilek dedi ki...

eline sağlık ,çok nefis görünüyor ,sevgiler

Mebrule dedi ki...

Herseyi denemeyi cok seviyorum da Almanlarin bir cheesecake tarifi disinda hic cheesecake denemedim. Ozellikle ilk fotografa bayildim, harikasin...

Ellerine saglik canim, guzel bir haftasonu gecirmen dilegiyle...

Unknown dedi ki...

Ben bir kez yedim ve peynir tadı hoşuma gitmediği için bir daha yapmayı denemedim.belkide tarifle ilgili birşeydi.seninde yazdığın gibi iyisini yemediğim için olabilir.
çok güzel görünüyor ve bir kere daha deneyeceğim.
seni ve azroşumu çok öpüyorum.
inşallah kuzumun iştahıda en kısa zamanda açılır.

Unknown dedi ki...

KANDİLİN MÜBAREK OLSUN CANIM
ÖPÜYORUM

Adsız dedi ki...

Etkinliğime buyurun
Gönderen: http://arzumhobii.blogcu.com/
38. PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNİN EV SAHİBİYİM
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM;
http://porselendemlik.blogcu.com
http://birdemliksohbet.com
http://gelibolu17.blogspot.com/
http://selmahlc.blogcu.com/
tarafından hazırlanmış olan porselen demlik çay saati için
09 MART 2009-23 MART 2009 TARİHLERİ ARASINDA
http://arzumhobii.blogcu.com/ YANİ BEN YAPACAĞIM.
SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!!
HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLERİ KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ.
TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.
VE TARİFİNİZE"PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ 38.HAFTA " BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI VE BANA YORUM BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM.C BOXA BIRAKILAN NOTLAR GÖZDEN KAÇABİLİR LÜTFEN YORUM YAZIN.SENİ VE BU YORUMU OKUYAN HERKESİ DAVET EDİYORUM ZİYARET EDİPTE BİZZAT DAVET EDEMEDİĞİM DOSTLARIM LÜTFEN BU YAZIYI NERDE OKURSANIZ SİZDE KATILIN EMİNİMBU ETKİNLİK SAYESİNDE BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ OLUYOR MUTLAKA KATILIMIZI BEKLİYORUM.. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Oburcan dedi ki...

süper tarif,tebrikler