14 Mart 2009 Cumartesi

FISTIKLI,ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI


Pilav pişirmek iyi yemek yapmanın göstergesiymiş - bence alakası yok,piavı tutturamayan ama harika yemekler yapan kaç kişi tanıyorum.Bir kere pilavın iyi olması için birinci şart pirincinin kaliteli olması pirinç kötü olursa kuşta kondursanız lezzeti güzel olmuyor.Bu arada yukarıda gördüğünüz pilavı bendeniz yaptım ailecek beğendik.Bu sebeple sizlerle paylaşmak istedim.Denerseniz beğeneceğinizi düşünüyorum.Fıstık koymayabilirsiniz ben olursa nasıl olur diye düşünüp bu sebeple koydum güzelde oldu.

Pilav deyince pilav yapmada benim bildiğim üç genel pişirme tekniği var.

  • Birincisi kaynayan suya pirinçleri atıp yapmak- ki rahmetli babannem hep böyle yapardı

  • ikincisi pirinci kaynar suda yarım saat dinlendirip nişastasını salmasını bekleyerek pişirmek.(Buda anneannemin tekniği, ben zamanım bolsa bu yöntemi tercih ediyorum)

  • üçüncüsü ve en kolayı pirinci yıkayıp hiç beklemeden pişirmek.(Diğerleri ile arasında hiç lezzet farkı olmuyor sadece suyunu biraz daha fazla koyuyorsunuz)

Hangi yöntemle pişirirseniz pişirin umarım tane tane dökülen enfes pilavlarınız olur.Gelelim Tarifimize.



Malzemeler
  • 1,5 su bardağı pirinç

  • 1 yemek kaşığı kadar dolmalık fıstık

  • 1/2 çay bardağı kadar tel şehriye

  • 3,5 su bardağı kaynar su yada tavuk suyu (eğer kaynar suda pirinci önceden bekleterek yapacaksanız pişirmek için 3 su bardağı kaynar su yeterli olacaktır)

  • tuz

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • biraz zeytin yağı(göz kararı koydum)

Hazırlanışı

Tereyağ ve zeytin yağı pilav tenceresine alınır ve tereyağının erimesi beklenir eriyince içine fıstıklar ve şehriyeler atılır,kavurmaya başlanır.Pirinçler sıcak su ile iyice yıkanır.Bu arada 3,5 su bardağı su yada tavuk suyu kaynatılır.Kavrulup rengi dönen fıstık ve şehriyenin içine, pirinçler ve tuz eklenir kavurmaya devam edilir.Bir kaç dakikada pirinçlerle kavurduktan sonra içine kaynar su eklenir karıştırılır.Tencerenin kapağı kapatılır ve harlı ateşte 10 dakika pişirilir.Pilav suyunu çekip üzerinde göz göz delikler oluşunca kapağı açılıp tekrar bir kere karıştırılır kapak tekrar kapatılır altı kısılır ve 11 dakikada suyu tamamen çekilene kadar kısık ateşte pişirilir.Biraz dinlendirilip öyle servis edilir.

Afiyet olsun.

Not:

  • Pirinci önceden kaynar suda bekleterek yapacaksanız ölçü 1 su bardağı pirince,1,5 su bardağı kaynar su
  • Pirinci kaynar suda bekletmeden hemen pişirecekseniz ölçü 1 su bardağı pirince, 2 su bardağı sudur.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Kişiye özel bir pilav olmuş.Fıstıklı hiç denememiştim.Ama fıstığı her şeyde çok severim.Ellerine sağlık sevgiler canım :)

Adsız dedi ki...

bence pilav yapan her yemeği yapar inan buna


ellerine sağlık
sevgilerr

ebrulitatlar dedi ki...

Pilavında, kerevizde harika görünüyor Emel'cim. Kerevizin her şekline bayılırım. Ellerine kollarına sağlık canım. Kendine iyi bak. Sevgiler..

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Basit gibi görünebilir ancak lezzetli pilav yapabilmek bir ayrıcalıktır.Ellerine sağlık cnm nefis görünüyor.