17 Ekim 2008 Cuma

ELMALI,BADEMLİ,CEVİZLİ TURTA

Şu tart ile turta arasındaki farkı bir türlü çözemedim özünde hepsi aynı.Turta yazdım ama tart mı turtamı bende bilmiyorum.Elmayı sevenlere, turta yerken elmayı hissetmek istiyorum diyenlere, cevizi ve bademi sevenlere bu turta iyi gelecektir.Biz çok seviyoruz hatta Azra hanım dün ben yerken elimden kaptı ve yemeye başladı pek tatlıyı sevmiyor ama oda çok sevdi..Eminim sizde seveceksiniz.Üstelik elmayı ocakta kavur suyunu çeksin derdi yok elma çiğden konuluyor nasılmı? o zaman tarife geçelim
Malzemeler

Hamuru için

  • 1 yumurta

  • 1 paket margarin(ocakta eritilmiş)

  • 5 yemek kaşığı toz şeker

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1/2 çay bardağı toz badem (ben ilk kez denedim güzel oluyor bir dahaki sefere bir çay bardağı kullanacağım)

  • Alabildiğince un

İç harcı için

  • 5 adet orta boy elma

  • 5 yemek kaşığı toz şeker

  • 2 tatlı kaşığı tarçın(ben 1,5 tatlı kaşığı tarçın,yarım kaşıkta toz zencefil kullandım)

  • iri parçalanmış ceviz(miktarı arzuya göre)

Hazırlanışı

Yağ ocakta eritilir.Derin bir kaba alınır içine toz şeker, 1 yumurta ,un,toz badem,kabartma tozu ilave edilir ve yoğurulur.(unu ve kabartma tozunu eleyerek azar azar koymanızı öneririm böylece kıvamı tutturmanız daha kolay olacaktır).Kulak memesi kıvamına gelince bir kısmı ayırılır(yaklaşık 1/5 i)ayrılan kısma biraz daha un ilave edilerek daha sert bir hamur elde edilir ve bu parça dondurucuya konur turta yapılırken biraz sertleşmesi sağlanır.Kalan kısım tart kalıbına veya orta boy bir borcama yerleştirilir.(Yerleştirmeden önce kalıba biraz un serpilir ise piştikten sonra kalıptan daha kolay çıkar)İsterseniz oklava ile açarak isterseniz parçalar koparıp elinizle yerleştirebilirsiniz.(ben elimle yerleştirmeyi tercih ediyorum)

Turta kalıba yerleştirildikten sonra derince bir kaba 5 adet orta boy elma kabukları soyulup rendenin büyük tarafı ile rendelenir içine; 5 yemek kaşığı tozşeker ve 2 tatlı kaşığı tarçın ilave edilir çok sulandırmadan karıştırılır.Son olarak karışıma ceviz içide konup tart hamurunun üzerine yayılır.(elmanız çok su saldı ise suyunu biraz süzerek koyabilirsiniz)


Son olarak buzluktan kalan hamur çıkarılır ve yine rendenin büyük delikli kısmı ile üzerine eşit miktarda rendelenir.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.

Arzuya göre üzerine pudra şekeri serpilir.(ben çok tatlı olduğu için sevmiyorum)


Elmayı ve şekeri ocakta suyu çekene kadar pişirerekte yapabilirsiniz ama ben bu halini daha çok seviyorum.Ocakta kavurulmuş halini elmalı kurabiyeye daha çok yakıştırıyorum.

8 yorum:

GonuLunceLezzetLer dedi ki...

Hımmmm turta harika görünüyor ellerinize sağlık...
Sevgiler...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Mmmm, ellerine sağlık Emel'cim.. Arayı çok açma, özletiyorsun kendini :) Güzel bir haftasonu diliyorum..

ebrulitatlar dedi ki...

Turta nefis olmuş Emel'cim. Ellerine sağlık. Ben bloğumu kapatmıştım, yeniden açtım. Sevgiler canım, iyi haftasonları..

www.ikizanneleri.net dedi ki...

Adaşmışız:) TEşekkürler blog yaş günümde turtami begenmissiniz:) Elmalı cevizli sevilmez mi hic cikcikcik:) Ellerine saglik, etimekli pasta arayisin cok dokunu bana, eşinin çocukluk tadini aramasi..belki farketimissindir ben yemek blogumu kizlarim icin krudum olur da analarina bir sey olursa acip okusunlar diye..neyse umarim bulursun bu tarifi..esinin icindeki cocuk da sevinmis olur boylece, neyse mektup gibi oldu yorumum:) Sevgiler, ve ben de Emel

Melek* dedi ki...

oooooooo tam bir enerji deposu ellerine sağlık canım

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Emel'cim blogumda seni bekleyen bir ödül var..

Mutfak Havlusu dedi ki...

aaa çok güzel elma hep fındıkla yakıştırılır badem de kullanılmış çok hoşuam gitti.

Tijen dedi ki...

Ben de isteriiiim...