3 Ağustos 2012 Cuma

SOĞUK AYRANLI ÇORBA

Hayırlı cumalar.Bu sıcak Ramazan gününde tam da ağzınıza layık bir çorba yaptım "Ayranlı çorba".Eşim çok sever ben ise hiç sevmezdim alışkın olduğum bir tad değil.Oysa ki çok besleyici hem serin, hem tam bir rejim öğünü.Eşimi kırmadım ve iftar için pişirdim.Eşimin annesi içine pazı falanda koyuyor ben sevmiyorum benimde yiyebileceğim şekilde en yalın haliyle pişirdim.Bir kaşık ağzına alınca öğüren Azroş'um tam bir tabak yedi.Belki sizde denersiniz.


Malzemeler ( 5-6 kişilik)
  • 1 çay bardağı nohut (ben daha fazla pişirdim kalanını daha sonra kullanmak üzere buzluğa kaldırdım)
  • 1çay bardağı mısır
  • 1 su bardağı  gendime (buğday)
  • 3 su bardağı yoğurt
  • su
  • tuz
  • nane
  • İsteğe göre 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı servis etmeden üzerine gezdirilebilir
Hazırlanışı
  • Geceden ayrı kaplarda nohut ve gendime ıslatılır.Ertesi gün suları süzülür.Nohut küçük bir tencereye alınır üzerine soğuk su konur orta ateşte pişirilmeye başlanır.Suyun kaynamasına yakın üzerinde beyaz köpükler oluşur o köpükler açığa çıkan gazlardır o köpükler oluşunca kaynatmadan ocaktan alınır ve süzülür.Sonra tekrar tencereye alınır ve üzerine su konur bu kez nohutlar yumuşayana kadar haşlanır.(bu işlemi düdüklüde yaparsanız daha kısa sürer)
  • Ayrı bir tencerede mısırlar haşlanır ve haşlanan mısırların taneleri çıkartılır.
  • Gendime tencereye konur üzerini 3 parmak geçecek kadar su ile yumuşayana kadar haşlanır(suyu azalırsa azar azar sıcak su ilave edebilirsiniz.
  • Son olarak haşlanan nohut süzülür. Gendimenin içine nohut ve mısır ilave edilir bir iki taşımda böyle haşlanır.Ocak kapatılmaya yakın tuz atılır(Önce atmayınız tuz bakliyatların geç pişmesine neden olur bu sebeple en son atılır)
  • Tencere soğutulur.Bir kabın içine 3-4  su bardağı kadar yoğurt konur ve az su ile koyu bir ayran yapılır soğuyan çorbadan bir iki kepçe alınıp ayran ile karıştırılır ve yavaş yavaş karıştırarak çorbaya ilave edilir.İsteğe göre içine ince kıyılmış taze nane veya kuru nane konur.Çorba kesinlikle sıcakken bu işlemi yapmayın yoğurt kesilebilir.
  • Servis edilmeden önce buzdolabında en az 3-4 saat soğutulur.
Not: Ayranlı çorba çok bereketli bir çorbadır azaldıkça içine çırpılmış yoğurt ilave edip çoğaltabilirsiniz.

Afiyet olsun!









Hiç yorum yok: