2 Ağustos 2009 Pazar

KENDİ ÜRETİMİM ÇAVDARLI CEVİZLİ EKMEK!!!!

Canım Azroş mazroşa ekmek yapmak istedi.Girdim mutafağa,aldım elime tam çavdarlı buğday ununu şöyle bir düşündüm önce, sonra elime ne geldiyse tezgaha dizdim.Malzemeleri sırayla koydum iyice yoğurdum iki saat dinlendirdim pişirdim.
Sonuç mu? sonuç süper, amacına ulaştı Azroşum mazroşum beğendi sürekli yapılacaklar listesine başarıyla girdi.

Gelelim tarifimize; biraz düşünmem gerekecek malumunuz doğaçlama gerçekleşti.

Malzemeler;
  • 2 yumurta(birinin sarısı üzerine sürülecek)
  • 1 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • yarım paket margarin kadar tereyağı(iyice yumuşamış)
  • tam çavdarlı buğday unu (aldığı kadar)
  • 1 su bardağı beyaz un
  • 1/2 çay bardağı riviera zeytin yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 silme yemek kaşığı toz şeker
  • 1 muskat cevizi rendesi(sadece kabuğu)
  • 1 su bardağı ceviz(iri parçlanmış)
  • 1paket maya (instant kullandım)
  • 1/2 türk kahvesi fincanı ılık su

2 su bardağı çavdar unu ile 1 su bardağı beyaz un derince bir kaba elenir üzerine toz maya dökülür,ortası açılır.Başka bir kaba 2 yumurta(birini sarısı ayrılacak)kırılır,1 tepeleme yemek kaşığı yoğurt,iyice yumuşamış tereyağ,yarım çay bardağı zeytin yağı,yarım kahve fincanı ılık su konur karıştırılır(çırpıcı kullanabilirsiniz).Bu karışım havuz gibi açılan unun ortasına dökülür.Tuz,şeker,muskat cevizi rendesi ilave edilip yoğurmaya başlanır.Azar azar çavdar unu ilave edilerek yoğurmaya devam edilir.Son olarak içine bir su bardağı ceviz içi ilave edilip kulak memesi kıvamında yoğurulur ve nemli bezle örtülerek 2 saat dinlendirilir.

Dinlenen ve kabaran hamurdan şeftali büyüklüğünde parçalar koparılıp şekil verilir.Üzerine yumurta sarısı sürülür.175 derece fırına atılır.(fırın önceden ısıtılmaz)

Not.İçine çekirdek içi veya kabak çekirdeği içi çok yakışır.


Bu akasya çiçeği reçelinide eşim doğal ürünler satan bir mağazadan almış biz çok beğendik.Sıcacık ekmeğin üzerinede iyi gidiyor hani....

8 yorum:

müjde dedi ki...

Enfes görünüyor,ellerine sağlık.Ben bu nefis ekmeği nutellayla yemeyi tercih ederim.:))

Unknown dedi ki...

Miss gibi ekmekmi sürüceksin üzerine tereyağını sıcak sıcak indireksin mideye ohhhh
ellerine sağlık canım
Azroşuma yarasın ekmekler

Allah nasip ederse kızımın adını Ada koyucam ne dersin güzelmi?

öpüyorum.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ellerine sağlık Emel'cim, ekmek ne güzel olmuş.. Azra'nın beğenmesi yeter zaten :) Afiyetler olsun.. Akasya çiçeği reçelini ilk defa duydum, aklımda bulunsun..

TAZE NANE dedi ki...

Bugün ellerinizi her zamankinden daha çok açın.
Avucunuza melekler gül koysun, yüreğiniz coşsun. Bu kandil gecesinde dualarınız hayırlara vesile olsun.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Emel'cim kandilin mübarek olsun..

Sevde dedi ki...

Canım arkadaşım;

Mevlam hayırlı beraat almanı nasib eylesin güzel arkadaşım...
Gecen mübarek olsun...
Sevgiler

Unknown dedi ki...

KANDİLİN MÜBAREK OLSUN CANIM
HAYIRLI KANDİLLER
ÖPÜYORUM.

Adsız dedi ki...

merhaba arkadaşım çavdar cevizli ekmek mis gibi nefis olmuş her halinden belli ellerine saglık azroşuna afiyet olsun www.safiyece.blogcu.com