16 Mayıs 2011 Pazartesi

CEVİZLİ,MAHLEPLİ İRMİK HELVASI

Herkese mutlu haftalar.Belki güzel ve hafif bir irmik helvası yemek istersiniz diye size irmik helvası yaptım.Malum yaz geliyor maraş usulu dondurma ile de pek yakışır haniii.Ben alışılanın dışında sıvıları sıcak değil soğuk koyuyorum inanın lezzetini hiç bozmuyor.Birde yarısı süt yarısı su koyuyorum.Sadece süt olunca daha yapışık oluyor yada sadece su olunca çok yavan oluyor.Su ve süt karışınca daha lezzetli olacak emin olun.Bu kez biraz mahlepte koydum lezzetini bozmadı gayetde güzel oldu ama koymasanızda gayet leziz bir tatlı oluyor.



Malzemeler


  • 2 su bardağı irmik

  • 1 su bardağı su

  • 1 su bardağı süt

  • 2 su bardağı şeker (esmer şeker kullandım)

  • ceviz içi

  • 1/2 çay kaşığı mahlep(koymasanızda olur)

  • 1/2 paket margarinden biraz daha fazla kadar pastörize tereyağı


Hazırlanışı



  • Bir kaba şeker,su ve süt konur karıştırılır


  • Geniş bir tencere yada tavaya tereyağı konur terayağı eriyince irmikler atılır orta ateşte sürekli karıştırarak kavrulur


  • Altın rengini alınca mahlep ve sütlü, su karışımı ilave edilir birkaç kez karıştırılıp kapağı kapatılır.Ocak kısılır.Sütü çekince kapak açılır bir kaç kez karıştırılıp havlu peçete ile kapatılarak demlenmesi sağlanır.


  • Biraz soğuduktan sonra iri parçalanmış ceviz konup karışıtırılır ve servis edilir.

Not: Dolmalık fıstıkla pişirecekseniz dolmalık fıstıklar ve irmik aynı anda konur.Fıstıklar ve irmik renk değiştirene kadar kavurmaya devam edilir.

4 Mayıs 2011 Çarşamba

BULGURLU TAVUK ÇORBASI


Merhabalar,tavuklu bulgur çorbasıyla karşınızdayım.Bulgurun pirince göre daha faydalı ve besin değeri daha yüksek olması sebebiyle pirinç yerine daha çok bulgur kullanmayı tercih ediyorum.Biz çok beğeniyoruz umarım sizde beğenirsiniz.



Malzemeler



  • iri bulgur (göz kararı)

  • 2 but

  • su

  • tuz

  • 2 büyük domates

  • 1 kuru soğan

  • kuru nane yada maydanoz

  • 1 yemek kaşığı zeytin yağı

Hazırlanışı



  • Butlar yıkanır tencereye konur içine 1 soğan irice 4-5 parça doğranır.Üzerine soğuk su ve tuz konur haşlanır.(su göz kararı ama butların üzerine biraz çıkmalı).

  • Tavukların suyu ayrı bir kaba süzülür.(soğanı çorbanın içinde kullanmadım)Butların derisi soyulur minik minik doğranır yada didilir.

  • Çorba yapılacak tencereye 1 yemek kaşığı zeytin yağı konur.Domatesler rendelenir kavrulur.

  • Üzerine kaynatılan tavuksuyu ve bir miktar daha kaynar su ilave edilir.Didilmiş yada doğranmış tavuklar konur.Su biraz kaynayınca 2 avuç kadar bulgur ve tuz ilave edilir. Bulgurlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.(Kaşıkla bir karıştırıp bulgurun suyun içindeki kaşığa geliş oranına göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)

  • Ocaktan almadan hemen önce 1 tutam kuru nane yada biraz maydanoz doğranır.

Afiyet olsun