28 Nisan 2011 Perşembe

YABAN MERSİNLİ ÇAVDAR EKMEĞİ



Ekmek makinesi aldığımızdan beri kızımla pek mutluyuz.Kocaman ekmeğimizi sıcak sıcak kesip üzerine bazen reçel,bazen bal,bazende başka şeyler sürüp Azroşun değimiyle "hapur hupur"yiyoruz.Gerçi bu bende bir miktar kilo artışına sebep oldu ama kızımla o keyfi yaşamaya değer.Ekmek makinesini alalı bir kaç ay oldu aslında ama blogların malum durumu sebebiyle yaptığım ekmekleri sizlerle paylaşamadım.Yukarıdaki yaban mersinli çavdar ekmeğini dün denedik ve biz çok beğendik içinde çavdar ve tam buğday unu olması sebebiyle daha sağlıklı.Aslında olup olmayacağı konusunda şüphelerim vardı çünkü herhangi bir tarife bakarak yapmadım ama gayet güzel oldu sağlıklı bir ekmek yemek istiyorsanız işte tarif...


Malzemeler (ölçüler ekmek yapma mekinesi bardak ve kaşık ölçülerine göre yapılmıştır)


  • 200 ml süt(ılık)(1 bardak)

  • 100 ml su(ılık) (1/2 bardak)

  • 1 bardak tam çavdarlı buğday unu

  • 1 bardak tam buğday unu

  • 2 bardak beyaz un

  • 2 büyük kaşık ölçek esmer şeker (beyaz şekerde olur)

  • 2 büyük kaşık ölçek zeytin yağı

  • 2 küçük kaşık ölçek tuz

  • 1,5 küçük kaşık ölçek instant kuru maya

  • 1/2 bardak ceviz fındık karışımı(çok küçük parçalar haline yada toz galine getiriniz)

  • 1/2 bardak çok minik doğranmış yaban mersini

Hazırlanışı



  • ekmek yapma makinesi kabı makineden çıkarılır

  • kaba önce sıvılar konur

  • Ardından un(ben eleyerek koyuyorum),tuz,şeker,toz ceviz ve fındık karışımı,yaban mersini ilave edilir

  • en son ortasına parmakla biraz çukur açılır ve sıvılara değdirmeden maya konur

  • ekmek kabı makineye yerleştirilir.Normal ekmek ayarında pişirilir.Ekmek kabuk rengi açık renk,boyut 900 gram için olan 2OLB olmalıdır.

Benim makinem sinbo SBM 4713 modeli.Sanırım tüm sinbolarda rahatça yapılabilir.


Hafif tatlı bir ekmek olduğundan rahatça tüketebilirsiniz.

Azroşum bu ekmeği çok sevdi umarım sizde seversiniz.








24 Nisan 2011 Pazar

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN(ÇIĞIRTMA)

Herkesi,hepinizi çok özledim oysa ki işi bırakmanın mutluluk ve heyacanını sizlerle paylaşacak her gün yeni bir tarifle karşınızda olacaktım.Neyse ki sonunda bloglar açıldı.Bundan sonra ben ve küçük aşcım sizlerleyiz..

Tarifim çok bilinen bir zeytinyağlı aslında; biz çığırtma diyoruz bazı yörelerde patlıcan kızartılarak yapılıyor ama benim tarifim daha hafif tüm malzemeler çiğden konup kendi suyu ile pişiriliyor lezzetide bunda saklı sanırım tam bir yaz yemeği.Ablam yaparken aklıma geldi bende bugün yaptım ve hemen sizlerle paylaşıyorum.Biz çok seviyoruz umarım sizde seversiniz.



Malzemeler

  • 1 kg patlıcan,

  • 5-6 adet sivri biber ya da 4-5 adet çaliston biber

  • 2 adet kuru soğan

  • 4-5 adet domates(büyüklüğüne göre)

  • 2 kesme şeker

  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz(arzuya göre daha az atılabilir)

  • 2 diş sarımsak

  • zeytin yağı


Üzeri için;



  • sarımsaklı yoğurt

Hazırlanışı



  • Patlıcanlar yakanır alacalı soyulur, uzunlamasına 4 e bölünür.Parmak genişlliğinde ikiye üçe doğranır.Tuzlu su da 25-30 dakika dinlendirilir.

  • Yayvan bir tencereye zeytinyağı konur,soğanlar piyazlık doğranır,patlıcanlar ilave edilir,domatesler soyulur ve doğranır,biberler patlıcanlara uygun olarak uzunlamasına kesilip patlıcanlar gibi doğranır.2 diş sarımsak,tuz ve şeker ilave edilir.

  • Son olarak yarım çay bardağı kadar sıcak su ilave edilir ve orta ateşte hep birlikte pişirilir.Yaklaşık yarım saatte pişmektedir ama kendi suyu ile piştiğinden arada bir kontrol edilmelidir.

  • Arzuya göre sarımsaklı yoğurt dökerekte servis edebilirsiniz.


Afiyet olsun



Not : Bir okurum Bergama'lıların soğan koymadığını.Sarımsaklı yoğrutla yemediklerini ve patlıcanları daha farklı kestiklerini yazmış arzuya göre Bergama'lılar gibi soğansız ve yoğurtsuz yapabilirsiniz.Ama farklı tatlara açığım derseniz bu şekildede mutlaka deneyin pişman olmayacaksınız.