22 Aralık 2010 Çarşamba

YENİ YIL KURABİYESİ

Malzemeler
  • 1 yumurta
  • 1,5 çay bardağı buğday nişastası
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3/4 margarin (oda sıcaklığında yumuşamış )
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı tarçın,1 tatlı kaşığı toz zencefil
  • 1/5 oranında muskat rendesi(yoksa önemli değil varsa çok aromalı az koymanız tavsiye edilir )
  • 1 paket vanilya,1 çay kaşığı karbonat
  • 1 su bardağı toz ceviz(cevizleri rondo ile toz haline getirmenizi tavsiye ederim)
  • elenmiş un(3-4 su bardağı)

Hazırlanışı

  • yumurta,margarin,toz şeker çırpıcı yardımıyla krema haline gelene dek çırpılır
  • İçine,süt ilave edilir.
  • Buğday nişastası,tarcın,zencefil,muskat rendesi konup karıştırmaya devam edilir.
  • Ardından bir bardak un,karbonat,vanilya elenerek karışıma ilave edilir.
  • Yoğurmaya başlanır.Bir bardak toz ceviz ilave edilir.Yumuşak bir kıvam alana kadar yavaş yavaş un elenmeye ve yoğurulmaya devam edilir.; ne çok sert ne çok yumuşak kulak memesi kıvamına yakın bir hale gelene kadar yoğurmaya devam edilir.
  • Kıvama gelen hamur buz dolabında yaklaşık 20-25 dakika dinlendirilir(rahat açıp kalıpla kesebilmek için.
  • Hamur merdaneye yapışmasın diye dolaptan çıkan hamurun altına ve üstüne yağlı pişirme kağıdı serilir ve merdane ile açılır
  • 1 cm kalınlığında açılıp kalıplarla kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirilir.(Çok yanmadan alınmalı)
  • Soğuyunca glazürle süslenir.Ben dr. oetker süsleme glazürü kullandım çok pratik.

Afiyet olsun..

21 Aralık 2010 Salı

Azra ile Kurabiye Dersleri (yeni yıl kurabiyesi)

Herkese merhaba çok vaktim olmadığı için sadece fotoğrafları yükleyebildim akşam saatlerinde tarifide ekleyeceğim.Bu kadar lezzetli olmasını ben bile beklemiyordum biraz ordan biraz burdan harika bir kurabiye oldu mutlaka deneyin...









15 Aralık 2010 Çarşamba

KOLAY PİDE VE PİZZA(Kahvaltı önerileri 3)

Aslında ben pizza yapacaktım ama eşim üzerine yumurtada isteyince bir pizzamız birde pidemiz oldu.İsterseniz kahvaltıda, isterseniz günün her vakti yemek sofranızla tüketebileceğiniz en pratik pide ve pizzalardan şimdiden afiyet olsun..

Malzemeler
  • 2 adet hazır hamur
  • 1 tatlı kaşığı salça(biber salçası tercihimdir.)
  • 1 tatlı kaşığı ketçap
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay bardağı su
  • 4 dilim çemensiz pastırma
  • 4-5 dilim salam
  • 1 parmak sucuk
  • 2 kase kadar taze kaşar rendesi(1 kase pideye, 1 kase pizza ya)
  • zeytin
  • 1 domates
  • 2 biber
  • 2 yumurta (pide için)
  • Ben pizzaya sevdiğim için beyaz köy peyniride ilave ettim siz koymaya bilirsiniz.

Hazırlanışı

  • Fırından alınan hamurlar 3 e bölünür.
  • hamurun 1/3 ü çok az yağlanan orta boy pizza tepsisine yayılır(pizza tepsisi yoksa orta boy yuvarlak borcamda olur)
  • 1 çay bardağı suyun içine 1 yemek kaşığı yağ,1 tatlı kaşığı ketçap,1 tatlı kaşığı salça,1çaykaşığı kekik konur karıştırılır.
  • pizza hamurunun üzerine her yerine gelecek şekilde bir kaşık yardımıyla sürülür.
  • rendelenmiş 1 kase kaşarın yarısı pizzanın üzerine serpilir.
  • Önceden şeritler halinde doğranmış salam ve pastırmanın yarısı pizzaya dizilir,
  • küp küp doğranmış sucukların yarısı pizzaya yerletirilir.
  • doğranmış biber,domates ve zeytinde dizildikten sonra 1 kase kaşarın diğer yarısı serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.


PİDE

  • Kalan hamur bir merdane ile açılır.Orta boy fırın tepsisi hafif yağlanır.Hamur yayılır
  • Pizzada yapılan tüm aşamalar uygulanır.En son üzerine kaşar serpilirken kenarlarına biraz daha fazla serpilir ve kenarları hafif içine kıvrılır.Kenarların üzerine çok hafif yağ sürülür.Ve sıcak fırına verilir.
  • Fırından çıkmasına yakın iki yumurta kırılır.



Not : Kavurma ya da kavrulmuş kıyma ve biberle de pide çok lezzetli oluyor.





12 Aralık 2010 Pazar

PATETES CİPSİ(sarımsaklı)

Patates kızartmasını sevmeyen varmıdır acaba?Azra Ku da en büyük hayranlarından.Elimden geldiğince dışarda yemesine izin vermiyorum.Evde de daha sağlıklı hale getirmeye çalışıyorum ama her şeyin fazlası zarar.Fotoğraftaki patates cipsleri sarımsaklı.Ve yoğurtlu sos ile servis edildi.


Malzemeler
  • 2 -3adet kızartmalık patates
  • kızartmak için bol miktarda sıvı yağ(fındık yağı kullndım)
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kekik,1 çay kaşığı toz biber(Azra için olan kısma eklemedim)
  • tuz

Hazırlanışı

  • Patatesler soyulur.İnce ince doğranır.(patates soyacağı ile de ince dilimler yapabilirsiniz.)
  • Üzerine tuz,dövülmüş sarımsak,baharat ilave edilir patateslere bulaşacak şekilde karıştırılır.
  • Tavada bol yağ kızdırılır ve çok kızarmayacak şekilde kızartılır.Sıcak servis edilir.


Afiyetle yenir.

YEDİ GÖLLER

Mutlu pazarlar dilerim.Tahmin edeceğiniz üzere Yedi göllere yeni gitmedik.5 kasım gecesi borusan fotoğraf klubü ile yola çıktık.6 kasım sabahı bu güzel tabihat harikasıyla baş başaydık.
Önce buz gibi bir ayaz karşıladı bizi sonra Yaradan yüzümüze güldü pırıl pırıl gökyüzü eşlik etti.
Yolları kötü ama doğası harika; altı alçak bir arabayla gitmemenizi öneririm. Bu minik mantarları Azra ku için çektim.Görür görmez "burası şirinlerin evimi" dedi.Evet dedim "Aaaa ozaman burası Şirinevler" deyince koptuk.


Uzun uzadıya anlatıp sizi sıkmak istemiyorum.Çok fotoğraf var rast gele içlerinden seçip sizlerle paylaşıyorum.Ama fotoğrafla olmazki, fırsatınız varsa mutlaka gidin.Hele birde ordaki az sayıdaki bungalovlarda yer bulup bir gece konaklamayı başarısanız harika bir hafta sonuna şahit olursunuz



Orda yenen yemeğin, içilen suyun tadı bile bir başka.İnsanın iştahı artıyor rejim falan yalan oluyor.














11 Aralık 2010 Cumartesi

KAHVALTI KEKİ(KAHVALTI ÖNERİLERİ 2)

Herkese iyi hafta sonları dilerim.Uzun süredir yaptığım tarifleri yayınlayamadım.Babamın acil kalp ameliyatı ailecek zor günler geçirmemize sebep oldu.Çok şükür babam hastaneden çıktı ve Allah'ın izni ile her şey yoluna yavaş yavaş girecek.Biz de kızımla yemek blogumuza yeni tarifler ekleyeceğiz.Azra artık küçük bir aşçı, tüm yemeklerde annesine yardımcı oluyor.Sofrayı kurma konusunda epey tecrübe kazandı.Yukarıdaki keki geçenlerde, pazar kahvaltısı için Azra Ku ile birlikte pişirdik.Çok besleyici olduğuna emin olabilirsiniz;çünkü içinde yok yok..
Gelelim tarifimize..



Malzemeler


  • 4 yumurta(oda sıcaklığında köy yumurtası kullandım)

  • 1,5 su bardağı toz şeker

  • 1 su bardağı yağ(yarısı riviera yarısı fındık yağı kullandım)

  • 1 tatlı kaşığı bal

  • 2,5 su bardağı un(köy unu kullandım)

  • 2 havuç

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilin

  • 1 adet yeşil elma rendesi

  • 1 avuç yaban mersini

  • 1 su bardağı çeviz içi

  • 1 avuç fındık içi

  • 6 adet kuru kayısı

  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın

  • 1 küçük parça taze zencefil rendesi(yada 1 tatlı kaşığı toz zencefil)
hazırlanışı


  • 4 yumurta, 1.5 su bardağı toz şekerle, şeker eriyene dek çırpılır.

  • Yağ ilave edilir çırpmaya devam edilir.

  • kabartma tozu,un,vanilin kabın içine birlikte elenir çırpmaya devam edilir.

  • bal,soyulmuş elma rendesi,rendenin ince tarafıyla rendelenmiş havuç,tarçın rendelenmiş zencefil ilave edilir çırpmaya devam edilir(taze zenfili abartırsanız acı bir tat verir toz zencefil kadar çok koymayınız)

  • En son bir kaseye kuru kayısı yıkanır, kurulanır, doğranır

  • kaseye 1 avuç yaban mersini,çekilmiş fındık ve ceviz içi eklenir ve kekin içine ilave edilir tahta kaşıkla karıştırılır.

  • Çok az yağlanmış tepsiye yada kek kağıtlarına paylaştırılır.

  • 175 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık bir saat pişirilir.

  • Fırından çıkınca nemli bir bezin üstünde soğuması beklenir ve kalıp ters çevrilir.

  • Yada muffın kalıplarının içinde ılıması beklenir ve sonra kalıplardan çıkarılır.