28 Mayıs 2009 Perşembe

SAKIZLI DONDURMALI SPESİYAL PARFEM

Herkese selamlar, internetimdeki problem ve huysuz Azroş mazroş sebebiyle frozendaki özel buz tarifini veremedim daha geniş bir zamanımda mutlaka yayınlayacağım.Yarın evlilik yıldönümümüz; hafif bir tatlı yapmak istedim.Biraz kafamda tasarladım ve doğaçlama olarak üretime geçtim.Hem pratik, hem leziz denemenizi öneririm.Parfe ile dondurmalı pasta arası bir tatlı.Eşim bu aralar çok yoğun bloguma bakmaz diye tahmin ederek yayınladım ama gören kuşlar söylemez inşallah :))Etkinliğin son günü olması sebebiyle tarifimi Yasemin mutfakta arkadaşıma gönderiyorum.Bol tarifli bir etkinlik diliyorum.

Malzemeler

  • 1 paket kremşanti
  • 1 bardak soğuk süt
  • 1 paket labne peyniri
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 80 gr bitter çikolata
  • bir avuç damla çikolata(yada parça çikolata)
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu tozu (yoksa mühim değil yerine kakao ilave edebilirsiniz)
  • 1 kase ayıklanmış kiraz
  • 3 adet kayısı
  • kakaolu pasta keki(pandispanya)
  • 1/2 su bardağı iri parçalanmış fındık içi
Keki ıslatmak için
  • 1çay bardağı süt (1 tatlı kaşığı nescafe ile karıştırarakta yapabilirsiniz eşim sevmediği için bunda yok ama başka bir kalıpta denedim güzel oluyor)

Süslemek için

  • kivi
  • kiraz
  • kayısı
  • bir top dondurma(ben Carte D'or sakızlı dondurma kullandım)
  • çikolata sosu
  • toz fıstık
  • inci şeker


Hazırlanışı

  • Bir bardak soğuk süt ile bir paket kremşanti krema kıvamı alana dek blendır ile çırpılır.İçine 1 paket labne peyniri ilave edilerek çırpmaya devam edilir.Şantili karışım iki derin kaba ayrılır.

  • Kakaolu kısmı yapmak için;ikiye ayrılan karışımın birinin içine, benmari yöntemi ile yada mikrodalgada eritilmiş bitter çikolata,1 yemek kaşığı kakao,1 tatlı kaşığı keçi boynuzu tozu,1 yemek kaşığı toz şeker ilave edilir ve iyice karışana dek çırpılır.İyice çırpılan karışımın içine son olarak damla çikolata ve fındık içi ilave edilir bu kez kaşıkla karıştırılır .Biraz sertleşmesi için derin dondurucuya konur
  • Beyaz kısmın yapılışı;geri kalan şantili karışımın içine 2 yemek kaşığı toz şeker ilave edilir. Blendır ile şeker eriyene dek çırpılır.İçine ayıklanmış doğranmış kiraz,ayıklanmış doğranmış kayısı ilave edilir bu kez kaşıkla karıştırılır ve biraz sertleşmesi için dondurucuya konur.
  • Parfe kalıbının dışı streç film ile kaplanır.Buzlukta çatlamayacak bir tabağa yerleştirilir.Kakaolu pasta keki(hazır pandispanya kullandım)parfe kalıbı ile kesilip kalıbın alt katına yerleştirilir.

  • Kekin üzeri iki-üç yemek kaşığı kadar sütle ıslatılır

  • Üzerine önce kakaolu karışımdan iki yemek kaşığı konur buzlukta 20 dakika bekletilir

  • Ardından beyaz meyveli karışımdan bir-iki yemek kaşığı kadar konur üzeri düzlenir tekrar derin dondurucuya konur.En az 3-4 saat dondurulduktan sonra servis edilir.

  • Servis ederken ben iki dilim kalp şeklinde kesilmiş kivi,2-3 dilim kayısı,bir kiraz ve çikolata sosu ile servis ettim.

  • Tabiii son olarak bir top sakızlı dondurma yanına kondurdum.(eşime servis ederken sakızlı sevmediği için vanilyalı dondurma ile servis edeceğim sizde zevkinize göre servis edebilirsiniz..

Not: Bunu sonradan ilave ediyorum: Dayanamadım az önce son halinin tadına baktım harika olmuş dondurmalı pasta lezzetinde:))

25 Mayıs 2009 Pazartesi

ÇİLEKLİ, SAKIZLI DONDURMALI FROZEN (ye#45 Dondurma-Ye iç ferahla)

Hayal kurarmısınız?Ben çok kurarım.Hayallerin insan zihnini geliştirdiğine, hedef kotasını yükselttiğine, vizyon sahibi olmasına katkıda bulunduğuna inanırım.Ve çoğunlukla hayallerimi gerçekleştiririm.Zaten gerçekleştiremeyeceğim uçuk hayellerle pek zaman kaybetmem.Çocukkende çok hayal kurardım; o zamanlar kendimi, bazen koca bir dondurma fabrikasında dondurma yaparken;bazende çikolata fabrikasında kocaman çikolata kazanlarını karıştırırken hayal ederdim.Pastacı biriyle evlenmek isterdim.(Bunu artık istemiyorum bana her zaman pasta alan, harika birini buldum çünkü).Geçtiğimiz cumartesi günü çocukluk hayallerimden birini gerçekleştirme şansına sahip oldum:)Carte D'or bizi Çorlu'da ki fabrikasına davet etti.Uça uça gittim.Tabii yanıma canımın içi annemi de aldım..Olağan üstü temiz, dünya standartlarında bir fabrika hayallerimden daha güzel.Hijyen kuralları sebebiyle üretim yapılan yerlerde fotoğraf çekmemize izin verilmedi; ama bize fotoğrafları kendileri gönderecekler ozaman ayrıntıları paylaşmak istiyorum.Belki aranızda benim gibi çocukluğunda dondurma fabrikası hayali kuran arkadaşlarım vardır.Sırada çikolata fabrikası hayalim var.Bakalım -Yasemin'cim bir gün seninle Melodi çikolata fabrikasına gideriz- sözü verdi ama kısmet...

Gelelim günün anlam ve önemine, takip edenlerin bileceği üzere bu ayki etkinliğin konusu: ye#45 Dondurma-Ye iç ferahla ve etkinlik sahibi Carte D'or sayesinde daha yakından tanıma fırsatı bulduğum ve eğlenceli kişiliğine hayran olduğum Yasemin'cim. Bende etkinliğe naçizane çilekli buzlu içeceğimle katılmak istedim.Daha isim uyduramadım.Frozen tarzı bir içecek oldu denemenizi şiddetle öneriyorum.Ben içine koymadım ama eğer seviyorsanız içine bir iki tatlı kaşığı çilek likörü yada absolut votka harika olur.(Yasemin ben koymadım ona göre:))) Tam bir yaz içeceği yazın sıcaktan kavrulurken içinizi serinletecek hafif ve harika bir içecek.Görselliği ile eşinizin ve misafirlerinizin beğenisini kazanacaksınız.

Malzemeler (1 bardak için)
  • 8-10 adet çilek
  • 10-15 adet buz (buzluktaki kalıp buzlardan)
  • 1 tatlı kaşığı pudra çekeri(çilekler çok tatlı ise gerek yok)
  • 4 adet özel karışım buz(Tarifi yarın)(elma,tarçın,lohusa şekeri ile hazırladığım şerbetin buz dolabında dondurulmuş hali)
  • 2 top sakızlı dondurma
  • Süslemek için çilek
  • yarım kahve fincanı soğuk su yada çilek kompostosu (çok katı görünürse ilave edebilirsiniz ben koymadım)

Hazırlanışı

Buzluktan çıkardığımız buzları ve özel karışım buzları magic bulletın içine koyuyoruz içine çilekleri ve pudra şekerini ilave edip karıştırıyoruz.Buzlar kristal hale gelince (bardağa koyup iki top sakızlı dondurma ve iki çilekle süsleyip ister geniş pipetle ister pipetsiz hemen tüketiyoruz.

Not:Magic bullet yoksa piyasada muadili buz parçalayan değişik parçalıyıcılar var onlardan herhangi biri ilede yapabilirsiniz.

20 Mayıs 2009 Çarşamba

GÜLLAÇ / GÜLLÜAŞ

Kim demiş Güllaç Ramazan tatlısıdır diye; bence tam bir yaz tatlısı hem bol sütlü, hem çok hafif, hem soğuk, hemde lezzetli.Uzun zamandır canım istiyordu ancak sıra geldi çok lezzetli oldu Ramazanı beklemeden denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler
  • Bir paket hazır güllaç yaprağı(Evde denemeyin çok zor olur hatta yapamazsınız)
  • 15 bardak süt
  • 5 bardak toz şeker
  • 2 yemek kaşığı gülsuyu (isterseniz koymaya bilirsiniz)
  • vanilya isteğe göre(ben koymadım)

Hazırlanışı

  • Süt ile şeker kaynatılır (parmak yakmayacak kıvama gelinceye kadar ılıması beklenir)
  • Güllaç yapılacak tepiye iki kepçe süt dökülür ve güllaç yaprağı yavaş yavaş yerleştirilir.
  • Tekrar iki kepeçe süt her tarafına eşit gelecek şekilde dökülür ve bir güllaç yaprağı daha yerkeştirlir.Yine süt dökülür bu işlem güllaç yaprakları bitene kadar sürdürülür.En son kalan süt üzerine gezdirilir.Bir gece dolapta dinlendirilir.
  • Servis edilirken üzerine arzuya göre ceviz,fındık,fıstık,nar,çilek,kiraz konulabilir.

Not: Ceviz rengini koyulaştırır.İki gün içinde tüketilecekse, içinede ceviz koyabilirisiniz.

Arkadaşlar bir haziran itibariyle eski işyerimde işe başlıyorum hem çok heyecanlıyım hem de çok mutluyum.Dünde iş arkadaşlarımla birlikte piknik yaptık.İnanılmaz eğlendim, çok güldüm(o kadar gülmüşüm ki çenem ağrıyor).Uzun süredir bu kadar hoplayıp zıplamamıştım.Renkli istop,yakan top bilimum hoplamalı zıplamalı oyundan sonra, bugün takdir edersiniz ki her yerim ağrıyor.Azroş mazroşta çılgın gibi eğlendi.Babasıyla ata bile bindi.Köpeğe mama verdi,biraz kovaladı sonra hızını alamayıp koca köpeğe tosladı.Tırtıl sevdi.Kendine arkadaş buldu.Ordan oraya koştu durdu.Sağolsun eşim Azroşun peşinde, bende top peşinde koştuk durduk.

Mangal öncesinde atıştırmak için herkes bir şeyler yapıp getirmişti.Bende su böreği yaptım ama kalmadığı için fotoğrafını çekemedim.(aslında peynirli börekti ama herkes su böreği sandığı için sesimi çıkarmıyorum:))Hepsi birbirinden güzel kurabiyeler,kekler,poğaçalar,z.yağlılar,börekler vardı yukarıdakiler sadece benim kalanlardan bir kaç tane ayırıp fotoğraflarını çektiklerim.Herkesin ellerine sağlık emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.Benim için çok güzel bir gündü.

13 Mayıs 2009 Çarşamba

RULO PASTA PANDİSPANYASI(TÜM AŞAMALARI İLE)


Merhaba arkadaşlar öncelikle anneler günümü kutlayan tüm dostlarıma teşekkür ederim onların ve annelerininde anneler günü kutlu olsun.Yoğunluktan dolayı cevap yazamadım n'olur kusuruma bakmasınlar.

Bir kaç arkadaşımdan daha önce yaptığım Muzlu rulo pastanın yapılışını anlayamadıklarını ve aşamalarını görmek istediklerini öğrendim.Hemen kolları sıvadım ve pişirdim.Bu kez aşamaları çekip son halini unutmuşum.Aslında bir fotoğraf var ama karanlık çıkmış.Fırından mis gibi pandispanya kokuları yükselirken birden kapı çaldı ve Carte D'or un anneler günü hediyeleri elime ulaştı.Azroş mazroş ve benim çekilmiş fotoğrafımı dondurma kutusunun üzerinde görünce çok duygulandım; arkasından kutu kutu dondurmaları görünce duygu yağmuru kendini mutluluk seline bıraktı.Carte D'or a anlamlı hediyeleri için teşekkür ederim.

Pandispanyanın malzemeleri
  • 4 yumurta (sarıları ayrı beyazları ayrı)
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 çimdik tuz (çok ama çok az)

1.Yumurta sarıları beyazları ayrı iki kaba kırılır.Sarılarının içine 4 yemek kaşığı toz şeker ilave edilir ve şeker eriyene kadar kadar (yaklaşık4-5 dakika) çırpıcı ile çırpılır

2. Bir kasenin içine 4 yemek kaşığı un,bir kabartma tozu,bir paket vanilya konur elenir.Tekrar eleğe dökülür tekrar elenir.Bu işlem 3 kez tekrarlanır.(Pişerken kabarması için)

3.Unlu karışım yavaş yavaş yumurtalı karışımın içine dökülür ve çırpmaya devam edilir.Yaklaşık 5 dakika çırpılır.

4.Bu aşamada fırın 170 dereceye ayarlanır yaklaşık 8-10 dakika ısıtılır.



5.Ayrı bir kaba kırılan yumurta beyazlarının içine bir çimdik tuz atılır ve beyazlar iyice köpürene kadar ortalama 5 dakika çırpılır(kremşanti gibi krema şeklini almalı)


6.Köpük haline gelen yumarta beyazları tahta kaşık yardımıyla yavaş yavaş yumurtalı karışıma ilave edilir.Ve yavaşça karıştırılır(Yoğurt yapar gibi)Çok ve hızlı çırpılırsa hamur kabarmaz ve lastik gibi esnek olur.


7.Karışım yukarıdaki fotoğraftaki gibi karışınca yani krema gibi olunca

8.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine,tepsinin her yerine eşit gelecek şekilde dağıtılır.Bir kaşık yada spatula ile düzeltilir.

9.Üzeri sarımsı oluncaya kadar pişirilir ne çok pişip üzeri kızarmalı nede az pişmeli (pişme aşamasında fırının yakınında olmanızı öneririm çünkü içindeki un miktarının azlığı sebebiyle çok çabuk pişiyor aşağı yukarı 10-12 dakikada hazır)


10.Pişen pandispanya fırından çıkarılır.Yukarıdaki şekildeki gibi kağıt üzerindeyken önce bir ucundan başlanarak rulo yapılır.Ve üzeri daha sonra rahat sarılabilsin ve kağıttan çabuk ayrılsın diye nemli bir bez ile örtülür.Bu şekilde yarım saat dinlendirilir.


11.Pandispanya tekrar açılır içine pasta kreması sürülür.Muzlar dizilir.(ben fındıklı drajede kullandım)


12.Ve Kağıtla birlikte muzların üzerini örtecek şekilde bir kat rulo yapılır.Bu aşamada rulo yaptıktan sonra rulo yapılan kısmın kağıdını sıyırınız.


13.İlk fotoda olduğu gibi iki sıra muz olsun isterseniz.Bu aşamada bir tur sarılan rulonun bitim yerine yine uzunlamasına iki muz daha koyup tekrar yuvarlayın.(yada diğer ucu kağıtla kaldırıp üzerine kapayın ve kağıdı tamamen sıyırın)Muzlu rulonuz hazır.Üzerini pasta kreması ile sıvayıp isteğe göre süsleyebilirsiniz.Pastanızın kenarları daha düzgün görünsün isterseniz krema sürmeden önce iki kenarındanda bıçak yardımı ile biraz kesin böylece daha düzgün görünecektir.


Not:Meyveli pastaları 2 gün içinde tüketmenizi öneririm.

6 Mayıs 2009 Çarşamba

MİNİK PATATES ÇANAKLARI(biberiyeli)

Patates çanakları tamamen tesadüfen oluşmuş bir lezzet.Patates dolması yapmak için saten kaşıkla patateslerin içini oymuştum çıkan minik çanaklara benzeyen içleri atmaya kıyamadım baharatladım kızarttım.Et yemeklerinin yanında enfes bir garnitür.Yada cips olarakta yiyebilirsiniz.



Malzemeler

  • 2 adet patates(isteğe göre adette)
  • biber salçası( bir çay kaşığı kadar)
  • biberiye
  • tuz
  • çok az kimyon
  • karabiber
  • 1 diş sarımsak(benim sarımsak iriydi)
  • kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı

Saten kaşıkla patateslerin içleri çıkarılır.(başka bir işte kullanmayackasanız patateslerin tamamını kaşıkla çıkarabilirsiniz)

Derin bir kaba alınır içine;biraz biber salçası,bir diş dövülmüş sarımsak,tuz,karabiber,çok çok az kimyon,biberiye ekleyip güzelce karıştırılır.

Bol kızgın yağda kızartılır.

Servis önerileri: 1.Çanakların içlerine haydari koyabilirsiniz

2.Sarımsaklı,naneli yoğurt koyabilirsiniz.

3.Salsa sosu yada ketçap, mayonez koyabilirsiniz.

Not:Saten kaşığınız yoksa patatesleri küp küp doğrayıp aynı şekilde kızartabilirsiniz.Her şekilde enfes olacak.

5 Mayıs 2009 Salı

UN KURABİYESİ

Bence en kolay kurabiyedir un kurabiyesi.Geçenlerde kardeşim Burcu aradı kurabiye yapacakmış ne yapıyım dedi.Şartıda var kolay olacak.Verdim tarifi hamur kulak memesi kıvamında olmalı dedim.Kardeşimden gelen soru şuydu-İyide kulak memesine kaç bardak un konur-Hoppala ne bileyim hep göz kararı koyarım bilmiyorumki.O zaman kolay değilmiş dedi.Vazgeçti.Çok güldüm o kadar tarifini verdim bari ben yapayım dedim.Un miktarını ölçüyordum ama 3 bardak un dan sonra Azroş mazroşun hamura dalan parmaklarını çıkartayım derken yine kaç bardak kulak memesine tekamül ediyor unuttum.Artık başka sefere Burcu'cuğum kusura bakma.
Malzemeler
  • 1 paket margarin(oda sıcaklığında iyice yumuşamış)
  • hamur için 1,5 çay bardağı pudra şekeri+ üzerine dökmek için pudra şekeri
  • 1,5 paket vanilya
  • Alabildigi kadar un(en az 3-4 bardak gider daha fazlasını saymadım)

Hazırlanışı

  1. Yumuşamış margarinin içine:1,5 çay bardağı pudra şekeri, birbuçuk paket vanilya ve eleyerek azar azar un ilave edilir.Yoğurulur.Kulak memesi kıvamına :) gelince ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlanır.Unlanmış yada pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizilir.
  2. Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında çok hafif rengi dönene kadar pişirilir.(Özelliği beyaz görünmesi yaklaşık 10-15 dakikada pişiyor.
  3. Sıcak kurabiyelerin üzerine bolca pudra şekeri serpilir.
Afiyet olsun

3 Mayıs 2009 Pazar

KIYMALI KOLAY PİDE

Hafta içi internetimde bir sorun oldu ve bir kaç gün internete giremedim.Göya eşim bilgisayar mühendisi -terzi söküğünü dikemez- misali bilgisayar öylece acıklı acıklı durdu iki gün.Ben ve
internet;internet ve ben ayrılmaz bir ikili olmuşuz etle tırnak,kolayla hamburger gibi.Meğer en yakın dostlarımdan biriymiş geç buldum tez yitirdim diye evde eşime acıklı acıklı metiyeler dökerken baktım bir kaç dakikada yapıverdi.Bende ona sürpriz olarak bu pideyi yaptım.Eşim çok beğendi tabii Azroş mazroş ve bende.Tarifini sizlerle paylaşmak istedim.
Malzemeler
  • 2 adet ekmek hamuru (fırından hazır aldım)
  • 400 gr kıyma (eşim kuşbaşından çektiriyor çok yağlı değildi)
  • 2 adet büyüklerinden kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 adet sivribiber,2 adet çarliston biber
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/4 demet maydanoz
  • bir kaç yaprak taze nane
  • tuz
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ

Sos için

  • 1 kaşık silme biber salçası
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • kekik
  • 1,2 su bardağı su

Üzeri için

  • 5 yumurta (arzuya göre)
  • kaşar rendesi(arzuya göre)

Hazırlanışı
  • Soğanlar ve sarımsaklar minik minik doğranır
  • Biberler yıkanır çekirdekleri çıkarılır doğranır.
  • Domatesler yıkanır soyulur küp küp doğranır.
  • Maydanozlar ve taze nane yıkanır kıyılır.

Sırasıyla önce genişce bir tavaya yarım çay bardağı kadar sıvı yağ konur içine soğanlar atılır.Bir iki dakika kavurduktan sonra biberler ve sarımsak ilave edilir.Soğanların Pembeleşmesine yakın kıyma ilave edilir ve kavurmaya devam edilir.Kıyma suyunu önce salıp sonra çekmeye başlayınca (yani iyice kavrulunca) içine; doğradığımız domates ve tuz ilave edilir.Domateslerle de biraz kavrulur ardından salça ilave edilir ve bir kaç dakikada salçayla kavrulur.Kıymalı harç kavrulunca ocaktan almadan içine,karabiber,maydanoz,taze nane konup karıştırılır ve ocaktan alınır.

Hamurunun hazırlanışı

  • Hazır alınan hamur önce yarım saat kadar dinlendirilir kabarması beklenir.Ardından un serpilmiş zeminde merdane yadımıyla yada elle tepsi genişliğinde açılır.
  • Fırın 180 derecede ısıtılmaya başlanır
  • Fırın tepsisi çok az yapışmasın diye yağlanır
  • Açılan hamur tepsiye yerleştirilir.
  • Yarım su bardağı suyun içine biraz kekik biraz salça,bir yemek kaşığı kadar zeytinyağı konur karıştırılır
  • Hazırlanan sos tepsiye serilmiş olan hamurun üzerine bir kaşık yardımıyla sürülür(sosun hepsini kullanmak zorunda değilsiniz)
  • Kıymalı harç hamurun üzerine her tarafa eşit gelecek şekilde yayılır ve önceden ısıtılmış fırına atılır.
  • Yaklaşık 10-15 dakika sonra(pide hamurunun pişmesine yakın)üzerine yumurtalar kırılır.Piştikten sonra isteğe göre kaşar rendelenir fırının sıcağıyla eritilir.

Afiyet olsun.