25 Kasım 2008 Salı
BEBEKLERE MASALLAR(MEYVELİ TAVŞAN MUHALLEBİ)
yE#39 un konusu çocuk yemekleri imiş bizde kızımla etkinliğin konusuna özel bir muhallebi yaptık meyveli muhallebi.Tatlımızı etkinlik sahibi arkadaşımız mimarın mutfağına gönderiyorum.Umarım beğenir.
Malzemeler
1 lt süt
1 kahve fincanı pirinç unu
2 kahve fincanı un
1/4 margarin kadar tuzsuz tereyağı
1 paket vanilin
1 çay kaşığı toz zencefil
Süslemek için
2 armut
2 mandalina
1 kivi
2 bonibon veya kuru üzüm
Hazırlanışı
Tereyağ orta boy bir tencereye konur.Ocakta eritilir ardından süt,un,pirinç unu,şeker ilave edilir koyulaşıp fokurdayana kadar karıştırarak pişirilir.Forkurdamaya başlayınca ocak kısılır 1-2 dakikada öyle pişirlir.Ocaktan alınan muhallebiye bir paket vanilin ve bir çay kaşığı zencefil eklenir.Yaklaşık 7 dakika blender ile çırpılır.Kaselere bir iki dilim armut,biraz mandalina,bir dilim kivi doğranır üzerine muhallebiden dökülür.
Kaselere paylaştırılan muhallebi tavşan şeklinde süslenir.Süslemek için bir armut soyulur.Uzunlamasına iki dilim kesilir bunlar kulakları olacak şekilde tabağa yerleştirilir.2 bonbon gözleri(ben kuru üzüm kullandım)yerleştirilir.Armuttan 2 minik küb kesilir bunlar dişleridir,1 dilim mandalina ağzı,ikiye bölünen bir dilim kivi iki kulağı, biraz pasta süsü kaşları ve bıyıkları olacak şekilde yerleştirilir.
Afiyetle yenir.
FIRINDA KREMALI PATATES
Malzemeler
4-5 adet orta boy patates
tuz (miktar arzuya göre)
1/2 paket çiğ krema(patatesler büyükse biraz falza konulabilir.)
1 çorba kasesi kadar rendelenmiş taze kaşar
2 tatlı kaşığı toz tavuk bulyon (ablam knor kullandı)
Hazırlanışı
Patatesler soyulur yıkanır önce ikiye kesilir sonra çok ince doğranır, tuzlanır.Üzerine 2 tatlı kaşığı toz tavuk bulyon ve yarım paket çiğ krema dökülür harmanlanır.Tepsiye konur.Son olarak her yerine eşit olacak şekilde kaşar rendesi serpilir.180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.
Not: Patatesler çok ince olmazsa çabuk pişmez.
Afiyet olsun
24 Kasım 2008 Pazartesi
ZEYTİN YAĞLI SEMİZ OTU VE KABAK
Semiz otu malzemeler
- 1 adet orta boy soğan
- 1-1,5 yemek kaşığı salça
- 2 demet semiz otu
- tuz
- 1-2 yemek kaşığı mısır özü yağı ve arzuya göre miktarda zeytin yağı
- 1/2 çay bardağı sıcak su
- 1,5-2 yemek kaşığı pirinç
Hazırlanışı
Semiz otu temizlenir elma sirkeli suda yaklaşık yarım saat dinlendirilir.Sonra çamuru gidene kadar iyice yıkanır.Çok küçük olmayacak şekilde doğranır(çok küçük olursa pişerken erir)
Soğan küb küb doğranır tencerede mısır özü yağı ile pembeleşene kadar kavrulur(zeytin yağı kavurma esnasında yanarsa kansorojen olduğundan ben sonrasında ilave ediyorum)içine salça ilave edilir kavurmaya devam edilir(salça iyi kavrulmazsa yemeyin tadını bozar garip bir ekşilik katar)Kavrulan soğan ve salçaya semiz otu,yıkanmış pirinç ve tuz ilave edilir pişmeye bırakılır.Semiz otu suyunu salınca içine zeytin yağı ve su salma miktarına göre azar azar su ilave edilir.Semiz otu çabuk pişen bir sebzedir.Tahminen 20-25 dakikada pişecektir.
- 2-3 kabak
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 3-4 adet domates
- 1 soğan
- 2-3 diş sarımsak
- tuz
- 1 çaybardağı sıcak su
- Süslemek içün dere otu yada maydonoz
Hazırlanışı
Soğan pembeleşene kadar mısır özü yağı ile kavrulur.Kabaklar uzunlamasına ikiye bölünür ve doğranır.
Kavrulan soğana;rendelenmiş domates,doğranmış kabak,sarımsak,pirinç,tuz, zeytin yağı ve yarım çay bardağı kaynar su ilave edilir.Orta ateşte pişmeye bırakırılır suyunu salınca tenceredeki su miktarına göre biraz daha kaynar su ilave edilir.Yaklaşık 25 dakikada pişecektir.Dere otu veya maydonozla süslenir.
Arzuya göre üzerine sarımsaklı yoğurta dökülebilir.
Not :Tüm malzemeyi çiğden koyarakta pişirebilirsiniz ancak daha lezzetli olduğu için ben bu şekilde pişiriyorum.
Afiyet olsun
14 Kasım 2008 Cuma
SUSAMLI TUZLU KURABİYE(Kandil simidi)
Malzemeler
- 1 paket yumuşak margarin
- 2 adet yumurta sarısı
- 1 paket kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı sirke
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 cay bardağı sıvıyağ (zeytinyağı kullandım)
- 2 cay kaşığı mahlep
- aldığı kadar un (~700 gr)
üzerine:
- yumurta akı + susam
Hazırlanışı
Tüm malzemeyi yoğurup, 2 parmak kalınlığında rulo yapın
her bir ruloyu 2-3 cm eninde parçalara kesip önce yumurta akına sonra susama bulayın.
200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Not:Ben çeşitli şekiller vererek yaptım.
11 Kasım 2008 Salı
MERCİMEK KÖFTESİ
Meşhur mercimek köftem.Bir kere söyleyeyim ilk denemede yapamazsanız paniye kapılmayın mutlaka yaparsınız.Suyu az gelirse korkmayın kaynar su ekleyin.Fazla gelirse biraz ince bulgur ekleyin yada rengi açık olduysa biraz daha salça kavurup ekleyin dedimya güzel bir köfte yapmak için hemen pes etmeyin.Önemli olan sonuç, gelişme bölümü sizle köfte arasında.....
Malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 su bardağı ince çiğköftelik bulgur
- 1 lt kaynar su (aslında mercimek ve bulgurun cinsine göre göz kararı olacak)
- 2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası(duruma göre domates salçasını çoğaltıp biber salçasını azaltabilirsiniz)
- 3 orta boy kuru soğan(1 tanesi rende diğerleri minik minik doğranmış)
- 7-8 baş taze soğan(ince kıyılmış)
- 1/4 demet maydonoz(1 kase kadar ince kıyılmış)
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber(acı zevkinize göre eklemeyebilirsiniz)
- tuz(zevkinize köre 1-1,5 tatlı kaşığı)
- 2/3 su bardağı sıvı yağ
Derin bir tencereye ayıklanıp yıkanmış kırmızı mercimek konur üzerine mercimekleri 2 barmak genişliğinde geçecek kadar su ilave edilir (yaklaşık 1 lt kadar)Kaynatılır mercimekler helmelenip kendini salıp suyu çekmeye başlayınca bulgur ilave edilir.(Mercimek ne çok sulu nede çok kuru olmamalıdır)Bulgur ilave edildikten sonra bir iki kez karıştırılıp ocaktan alınır.Tencerenin kapağı kapatılıp biraz dinlendirilir.Bu arada geniş bir tavaya 3 soğan küçük küçük doğranır(anneannem soğan sevmediği için ben birini rendeliyorum).Zeytin yağıda ilave edilip pembeleşene dek kavrulur kavrulan soğana biber ve domates salçasıda ilave edilip kavurmaya devam edilir.(Az kavrulan yada kavrulmadan konan salça köfteyi ekşitecektir.)
Demlenen mercimekli bulgura baharatlar konur, azar azar salçalı karışım ilave edilir ve karıştırılmaya başlanır.En son elle çiğ köfte yoğurur gibi yaklaşık 7- 8 dakika yoğurulur.Ayrı bir kaba yıkanan taze soğan ve maydanoz ince ince kıyılır.Mercimekli köfteye ilave edilir ve birazda bu şekilde yoğrulur.Yoğurulan köfteler elde çiğköfte şekli verilerek marul ya da kıvırcık ile servis edilir.
Afiyet olsun
YOĞURTLU MAKARNA SALATASI
1/2 paket makarna (ben barilla kullandım)
10-12 adet minik minik doğranmış küçük kornişon
1/2 paket haşlanmış mısır
1 tutam ince kıyılmış dere otu
3-4 yaprak taze nane
1-2 diş sarımsak
1-2 yemek kaşığı mayonez
4-5 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
7-8 dilim ince şeritler halinde kesilmiş salam
1 adet haşlanmış küb küb doğranmış sosis
Arzuya göre doğranmış zeytin
tuz
1-2 yemek kaşığı zeytin yağı
Hazırlanışı
Makarna üzerinde yazan süre kadar pişirilir süzülür yapışmaması için zeytin yağ gezdirilir karıştırılır. (çok haşlanırsa lapa olur ve asla sudan geçirilmemelidir).Biraz soğuması beklenirken derince bir tasa yoğurt,sarımsak rendesi,tuz,mayonez,kıyılmış dereotu ve taze nane konur karıştırılır.Karışıma diğer malzemelerde eklenir karıştırılır.Elde edilen karışım makarnaya eklenir ve buz dolabında 1 saat kadar dinlendirilir.
8 Kasım 2008 Cumartesi
AZRA HANIMIN DOĞUM GÜNÜSÜ
Menüde
- Köz kırmızı biber,patlıcan salatası
- Makarna salatası
- Kabak havuç salatası
- Mercimek köftesi
- Ev yapımı turşu
- Acı biber kavurması
- Peynirli sütlü börek
- Zeytin yağlı yaprak sarma
- Tuzlu kurabiye(çatal)
- Piramit pasta
- Ve kızımın yaş pastası vardı.
Havuçlu kabak salatası -ya ben kabaklı salata sevmem diyen- misafirlerimin sonra tarifini istemesiyle beni mutlu etti.Havuç ve kabağı bir gün önceden kavurdum.Misafirler gelmeden bir kaç saat önce yoğurtlu sosuyla karıştırdım. Tarif burda
Mercimek köftesi konusunda kimse kusura bakmasın mütevazi olamayacağım çünkü çok iddalıyım.Aslında ben dün için yumurtalı çiğ köfte yapacaktım ama anneannem mercimek köftesi isteyince yukarıdaki arkadaşı yaptım çokta güzeldi.Tarif yarın
Birde bu tuzlu kurabiyeler var tabiii.Herkes çok beğendi .Akşam beyler de geldi kendisi bir catering fiması sahibi olan teyzemin eşi Can abi bayıldı.Tarifi kendisinede vericem.Tarif yarın
Mis gibi ev yapımı turşular anneannem ve dedem yapmış.
Yarın devamı ve tarifleri ile birlikte görüşmek üzere....
7 Kasım 2008 Cuma
Bugün Pamuğumun Doğum Günü!!!!
İyiki doğdun pamuğum,canım can kuşum,mucizem,
6 Kasım 2008 Perşembe
TOP KÖFTELİ PRATİK BULGUR PİLAVI
1 su bardağı ince bulgur
3 Kasım 2008 Pazartesi
LEZİZ BİR HAFTASONU
Halamdan böreğin tarifini istemeyi unuttum ama birgün onunla birlikte yapıp öğrenmeyi düşünüyorum.