Kurabiye tarifi de kalıplarda Gülriz'den.Şeker hamurunu ise hazır aldım.En yakın zamanda bir kurabiye etkinliği daha yapmayı planlıyoruz.Eşlerimizde bizde çok eğlendik.Eşlerimiz her ne kadar şeker hamurunu oyun hamuru gibi görselerde yinede çok becerikliydiler.
30 Haziran 2008 Pazartesi
RÜZGAR'IN KURABİYE ŞENLİĞİNE HOŞGELDİNİZ
Kurabiye tarifi de kalıplarda Gülriz'den.Şeker hamurunu ise hazır aldım.En yakın zamanda bir kurabiye etkinliği daha yapmayı planlıyoruz.Eşlerimizde bizde çok eğlendik.Eşlerimiz her ne kadar şeker hamurunu oyun hamuru gibi görselerde yinede çok becerikliydiler.
Kıymalı Börek (PDÇSE 26)
Gelelim kahvaltımıza, kahvaltı sofrasının fotoğrafını çekmemişim ama hazırlıkları farkında olmadan bayağı abartmışım sanırım çünkü şu an akşamda kayın valideme götürmeme rağmen börek hariç çoğu duruyor.Ayrıca böreklerimi PDÇSE 26 Huriye arkadaşıma gönderiyorum kolaylıklar diliyorum.
Kahvaltımızdan bir kaçını sayayım
- Kıymalı tepsi börek
- patlıcan salatası
- közlenmiş biber
- domatesli sosis
- Pınarın kurabiyeleri
- Gülrizin börekleri
- Havuçlu kek
- Ve kahvaltıya damgasını vuran sucuklu menemen ve karpuz
- Bir sürü çeşit kahvalılık peynir zeytin vs
Hızımı alamayıp öğlende acıkırız diye zeytin yağlı taze barbunya ve zeytin yağlı taze fasulyede yapmıştım ama kurabiye yapma sevdasından yiyemedik.
- Börek Malzemeleri
- 5 adet yufka
- 300 gr kıyma
- 2 adet büyük kuru soğan
- 1/4 demet maydonoz
- karabiber
- tuz
- karabiber
- 1/2 çay bardağı zeytin yağı
Katlara sürmek için
- 3 yumurta(birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
- 3/2 su bardağı süt(yoksa yoğurt ta olur)
- 1/2 paket margarin kadar eritilmiş tere yağı
- 1/3 çay bardağı zeytin yağı (hepsi derin bir kapta çırpılır)
Hazırlanışı
Soğanlar minik minik doğranır.1/3 çay bardağı zeytin yağda kavrulur iyice ölmeden kıyma ilave edilir suyu çekilene dek kavrulur son olarak tuz,doğranmış maydonoz ve kara biber ilave edilir bir iki daha çevrilip altı kapatılır.
Tepsi çok az yağlanır.Bir adet yufka kenarlardan taşacak şekilde serilir.Sütlü sostan bir kaç kaşık serpilir.2.yufka 4 parçaya bölünür tepsiye parça parça yerleştirilir üzerine tekrar sütlü sostan dökülür.3 yufkada aynı şekilde serilir ve kıymalı harç her yere dağılacak şekilde dağıtılır.Üzerine 4. yufka parçalar halinde serilir ve sos gezdilir sonuncu yani beşinci yufka 2 parçaya bölünür ve iki parça halinde serilir.Kalan süstlü sosa 1 yumurta sarısı ilave edilir ve üzerine sürülür ,yandaki kenarlarda kapatılarak kalan sosun tamamı kenarlara sürülür son olarak çörek otu ve susam serpilir.10 dakika dinlendirilir.Bu arada fırın ısıtılır ve sıcak fırında yaklaşık35 dakika pişirilir.(her fırının pişirme süresi farklıdır siz kendi fırınınıza göre pişirme süresini ayarlayabilirsiniz)
Not : Benim kıymalı harcım 1/2 kg kıymadan idi fazla olduğu için iki sıra kıymalı harç koydum.Afiyet olsun
26 Haziran 2008 Perşembe
SİZE ÇİKOLATA YAPTIM(ye 35)
İlk göz ağrısı çikolatalarımı Sevda mavisi arkadaşımın düzenlediği ye#35 çikolata etkinliğine gönderiyorum.Kendisine kolaylıklar diliyorum
Çok güzeller değilmi.Yeni doğum yapmış sevdiklerinize götürülebilecek en tatlı ve basit hediyelerden.
Ne kadar minik değilmi güzel mi falan derken yarısını yemişim.Aylardır buzlukta bir kere alıp ısırmadım göya kendim yaptım ya (halbuki sadece eritip kalıba döktüm)çok lezzetli geldiler.
Bu arada gıda boyası kalemi, birkaç çeşit bisküvi kalıbı ve şeker hamuruda aldım.Bakalım başarabilecekmiyim.
Ağzınızın tadı bozulmasın.
25 Haziran 2008 Çarşamba
Zeytinyağlı Taze Fasulye
Geçelim tarifimize
Malzemeler
- 1 kg taze fasulye
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 2 diş sarımsak rendesi
- 3 adet iri domates rendesi
- 1 silme yemek kaşığı salça
- 2 adet kesme şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı sıcak su(duruma göre arttırabilirsiniz)
- zeytin yağı(ben sızma kullandım göz kararı 1/2 çay bardağı yetecektir kanaatimce)
Hazırlanışı
Soğanlar minik minik doğranır.Sarımsaklar ve domatesler rendelenir.Taze fasulyeler ayıklanır yıkanır.Once uzunlamasına sonra ikiye bölünür.Tencerenin altına zeytin yağı, soğanlar üzerine fasulyeler,sarımsak ve domates rendesi,salça,tuz,şekerler konulur son olarak suyu ilave edilir önce orta sonra kısık ateşte yaklaşık bir saat pişirilir.Yok ben dayananam derseniz düdüklüde 20 dakikada tas tamam pişiyor.Ben zeytin yağlı yemekleri salçalı ve soğanı önceden kavrulmuş sevmiyorum ama siz istersniz soğanı ve salçasını önce kavurupta yapabilirsiniz.Aklımdayken misafirleriniz için zeytin yağlı yemekleri bir gün öncesinden yapıp buz dolabında bekletirseniz lezzeti iki kat artar.
Afiyet bal şeker olsun
24 Haziran 2008 Salı
AYVALIK-Bölüm 3 Ayvalık pazarı
Mis gibi baharat kokuları pazarı hakimiyeti altına almıştı bile.
Bu kurutulmuş kekikmiş harika bir kokusu var.Önce alıp İstanbula getirmeyi düşündüm ama o kadar yoğun kokusu varki yolda nefesimiz kesilir diye vazgeçtim.
Bunlarda kurutulmuş papatya.Bu aralar "Organik" kelimesine kafayı takmış durumdayım.Ne demek organik? Türkçe bir kelimemi bunun yerine Türkçe olarak"doğal ürün" desek ya.Pazarcı amca bu papatyaların organik olduğunu söyledide.Çok şaşırdım.
Buda pazarın gülü nine.Tezgahtakiler kendi bahçesinden oğluyla birlikte satıyor.Çok tatlı bir nine poz ver şöyle afillisinden diyorum.Ben utanırım bu yaştan sonra diyor kikirdiyor...
Bu ne bilmiyorum ben çağlaya benzettim.Nine satıyordu.Lafa dalıp sormayı unutmuşum derken Öznur arkadaşım bu bitkinin taze nohut olduğunu kuruyunca bildiğimiz nohut olacağını yazmış.Çok şaşırdım hiç görmemiştim.Kendisine teşekkür ediyorum.
Bunlar kabak çiçeği Ayvalıkta dolması çok meşhur.
Bunlarda kabak bunlarla ne güzel dolma olur diye düşünüp iç geçiriyorum.Ama eve gelene kadar bozulur diye alamıyorum.
Pazarda komşu adalardan gelmiş bir sürü misafir vardı.Ayvalıkta pazar kurulduğu günler gelip alışveriş yapıp elleri kolları dolu geri dönerlermiş.Hatta pazar ahalisinin çoğu Yunanca biliyor ve konuşuyordu.
Kirazlar o kadar iri şeftaliler o kadar güzel görünüyordu ki alıp yıkayamadan bir kısmını oracıkta yiyiverdik.Neyse pazarda çeşmede varmış yıkayıp yemeye devam ettik.
Ve pazarında Ayvalığında sonu yarın Zeytin yağlı taze fasulye ile görüşmek üzere...
Mutlu kalın
20 Haziran 2008 Cuma
AYVALIK-Bölüm 2 Şeytan Sofrası
18 Haziran 2008 Çarşamba
AYVALIK-Bölüm 1 Cunda
Ayvalık buzlu bademiyle de çok ünlüdür gerçi ben pek sevmedim ama müptelası azımsanmayacak kadar çok...
Azra olunca istediğimiz her yeri gezemiyoruz bu yel değirmenini kilometrelerce uzaktan ancak bu kadar çekebiliyorum
Bu da Ayvalık'a özgü meşhur lor peyniri tadı harikaydı mutlaka tavsiye ederim.Oralara gidip Ayvalık tostu yemedinmi diye soranlar için söyleyeyim yemez olurmuyum ancak fotoğraf makinemin pili bittiği için fotoğrafını çekemedim.Meşhur lokma tatlsıda yedim onun fotoğrfını daha önce yayınlamıştım.Şimdilik Cunda'dan bu kadar.